REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 01/08/2011

La repressió de l'exèrcit sirià deixa desenes de morts

Nada Bakri / Anthony Shadid
2 min
Ciutadans sirians s'ajupen per esquivar els trets de les forces de seguretat al barri de Kazou, a la ciutat de Hama.

BeirutL'exèrcit sirià va irrompre ahir a Hama i a altres ciutats insurgents abans de l'alba i va matar almenys 75 persones. Segons van relatar diversos testimonis, el d'ahir és un dels atacs repressius més forts de les forces de seguretat sirianes des que va començar la revolta al país en contra del govern de Baixar al-Assad, ara fa quatre mesos.

Les manifestacions simultànies a diverses ciutats van ser un dia abans que comencés el mes del Ramadà, en què els activistes han promès augmentar les protestes. El violent assalt de l'exèrcit i l'elevat nombre de víctimes subratlla la intenció del govern d'Al-Assad d'aixafar la revolta mitjançant la força, malgrat les múltiples condemnes per part de la comunitat internacional i la seva pròpia promesa provisional, i fins i tot il·lusòria, de dur a terme reformes per acontentar les demandes dels manifestants. "Avui som testimonis d'un atac sense precedents", diu Omar Idlibi, el portaveu del Comitè de Coordinació Global, grup opositor que ajuda els manifestants a organitzar-se i explica el desenvolupament de la protesta.

L'operació més violenta va ser a la ciutat de Hama, on almenys 49 persones van morir, segons va informar el comitè. Altres activistes augmentaven el nombre de víctimes fins a més d'un centenar, però la xifra era impossible de verificar en un dia tan dramàtic i confús, dominat per rumors de militars desertors i per queixes del govern que opositors armats disparaven contra civils.

Atac preventiu

Des del juny, Hama, ciutat de 800.000 habitants, ha estat lliure de forces de seguretat, cosa que li havia permès gaudir de certa independència. Durant les últimes setmanes, els habitants havien construït barricades amb tota mena d'objectes, com ferros i sacs de sorra, per prevenir l'entrada de l'exèrcit. Malgrat això, amb aquella defensa no n'hi va haver prou davant l'avançament dels tancs d'Al-Assad.

Mentre el govern focalitzava els esforços en l'assalt a Hama, altres unitats van atacar Deir ez-Zor, la cinquena ciutat més gran, a l'est, que produeix la majoria del petroli del país. El comitè va dir que almenys 13 persones hi van morir diumenge. Va haver-hi un altre assalt, a la província de Daraa, al sud-oest del país, on va començar l'aixecament contra el règim a mitjans de març. Les forces de seguretat van detenir i torturar desenes de joves que cridaven consignes antigovernamentals i pintaven grafitis a les parets de la capital de la província. El comitè va informar que sis persones van morir ahir a la ciutats de Soran i set més a Herak, les dues a la província de Daraa.

Malgrat que la resistència va deixar els militars exhausts, les manifestacions sagnants de diumenge demostren la capacitat d'Al-Assad d'enviar tropes de punta a punta del país -Hama al nord, Daraa al sud i Deir-al-Zour a l'est-. Com a resposta a l'ofensiva, els manifestants han anunciat que hi haurà més protestes als carrers després de les pregàries del Ramadà. "El règim ha fet un atac preventiu abans del Ramadà, però, pot ocupar tot Síria?", es preguntava un veí de Hama.

stats