Crònica 21/01/2011

Els republicans forcen el rebuig a la reforma sanitària

Marc Vidal
2 min
Els demòcrates alerten dels riscos del rebuig a la reforma.

BarcelonaMentre Obama rebia Hu Jintao a la Casa Blanca i amb una setmana de retard en el calendari previst a causa del tiroteig d'Arizona, els republicans van votar dimecres per rebutjar la reforma sanitària. Era el seu cavall de batalla electoral i van voler deixar clar qui mana ara a la Cambra de Representants atacant una de les mesures estrella de Barack Obama. El resultat de la votació va ser de 245 vots contra la reforma sanitària i 189 a favor, amb tres demòcrates que van votar al costat dels republicans. Els demòcrates, que controlen el Senat, no preveuen debatre-la i el president Obama vetarà aquest rebuig, amb el poder que li dóna el càrrec de president, si arriba a les seves mans.

Les set hores de debat han estat una repetició dels arguments que ja es van posar sobre la taula quan es va discutir l'any passat. Els demòcrates es van erigir com a defensors de la classe mitjana, treballadors i jubilats, i els republicans van denunciar l'excessiva ingerència de l'estat en el sector privat que, segons ells, suposa aquesta reforma. "Aquesta votació significa que més de 129 milions de nord-americans menors de 65 anys perdran la seva assegurança de salut", va dir la demòcrata Nancy Pelosi. A l'altra banda, la republicana Michelle Backmann va qualificar la reforma sanitària de "joia de la corona del socialisme d'Obama" i va dir que la lluita continuaria "fins a situar un president a la Casa Blanca que la revoqui".

El to de crispació entre les dues forces polítiques no es va rebaixar gens ahir tot i els compromisos d'entesa adquirits després del tiroteig d'Arizona contra la diputada demòcrata Gabrielle Giffords, en què van morir sis persones. Giffords, que donava suport a la reforma sanitària, va ser l'única absència en les votacions a la Cambra de Representants. La diputada millora i ahir es va posar dreta per primer cop a l'hospital on continua ingressada, a Tucson.

stats