EL FUTUR DE L'EUROZONA
Crònica 06/07/2011

El rescat grec acaba al jutjat alemany

El Tribunal Constitucional alemany va examinar ahir denúncies de ciutadans presentades contra el fons de rescat de Grècia. El govern de Merkel va haver de defensar la seva posició davant els jutges.

Isaac Lluch
2 min
Angela Merkel considera que les agències de ràting haurien de reconsiderar el seu paper de qualificació de riscos.

Berlin.Està legitimada Alemanya a ajudar Grècia? Sobre aquesta pregunta va començar ahir a deliberar el Tribunal Constitucional alemany. En l'inici del procés jurídic, el to davant dels jutges va ser aspre: Peter Gauweiler -un diputat de la governamental Unió Socialcristiana (CSU)- va presentar, juntament amb cinc professors universitaris euroescèptics, una sèrie de denuncies en considerar que el paquet de rescat per a Grècia infringeix la Constitució alemanya i els tractats de la Unió Europea (UE), ja que les ajudes violen el dret fonamental dels ciutadans a participar en la legitimació democràtica d'aquestes mesures.

Els demandants apunten que la participació alemanya en l'auxili a Grècia s'hauria de tornar a dur a votació al Parlament alemany (Bundestag), que va decidir ajudar Atenes des d'una situació d'obligació, sostenen. El grup d'euroescèptics que va forçar ahir la presència a Karlsruhe del ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, davant el Tribunal Constitucional, remarca que el paquet de rescat de l'euro posa en risc la propietat dels ciutadans. Els demandants raonen que el Banc Central Europeu ha practicat una política perillosa amb la compra de bons d'estat de països endeutats, ja que aquesta acció conduiria a una inflació a llarg termini i, per tant, a la devaluació dels actius financers.

A més de violar-se la llei de pressupost del Bundestag, Gauweiler i els cinc professors asseguren que també s'infringeixen els tractats de la UE, que indiquen que el bloc no es pot fer responsable de les obligacions particulars dels estats membres. "Estem segurs que hem fet el necessari per salvaguardar la moneda", va replicar Schäuble, mentre raonava que sense la UE, Alemanya tindria cinc milions d'aturats. "Una moneda comuna és impossible sense solidaritat", va indicar.

S'espera que el Tribunal trigui tres mesos a dictar sentència. En l'hipotètic cas que declarés anticonstitucional el fons de rescat de l'euro i les ajudes a Grècia, seria impossible recuperar els pagaments perquè els diners ja no existeixen. Tot i que els jutges podrien prohibir futurs pagaments, resulta altament improbable perquè Alemanya hauria de complir amb els compromisos adquirits i la reacció dels mercats seria negativa.

stats