SEGREST DE PIRATES SOMALIS
Crònica 15/05/2011

El rescat dels dos mariners gallecs podria haver costat 3,5 milions

Redacció
2 min
Juan Alfonso Rey Echeverri, un dels dos mariners gallecs segrestats per pirates somalis.

Barcelona.L'alliberament ahir de Juan Alfonso Rey Echeverri i José Alfonso García, els dos mariners gallecs segrestats per pirates somalis des del 27 de desembre, podria haver suposat el pagament per part del govern espanyol de tres milions i mig d'euros (cinc milons de dòlars) als pirates, segons van explicar els mateixos segrestadors. Segons la seva versió, els diners els haurien arribat en avió i després haurien procedit a alliberar els dos mariners, que estaven en captiveri des de feia prop de cinc mesos (137 dies).

El portaveu dels pirates també va explicar que els dos espanyols, segrestats quan viatjaven a bord del pesquer Vega 5 - en què també viatjaven dinou moçambiquesos i tres indonesis- , han passat bona part del temps de segrest al vaixell de càrrega de bandera italiana Savina Caylyn , també segrestat pels pirates, i que es trobava amarrat al port somali de Hobyo. De fet, quan l'armada índia va alliberar 13 dels 24 tripulants del Vega 5 i va capturar 61 pirates al març, els dos mariners espanyols ja no eren a bord de l'embarcació.

Els dos mariners es troben en aquests moments sota custòdia de l'empresa Pescamar, filial de Pescanova, que ha demanat prudència i tranquil·litat. S'espera que Juan Alfonso Rey Echeverri i José Alfonso García puguin tornar a casa en els pròxims dies, tal com va comunicar Pescamar a la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Rosa Aguilar. La Xunta gallega es va afanyar a qualificar la notícia de l'alliberament de "molt positiva" en un comunicat en què el president Alberto Núñez Feijóo assegurava haver rebut confirmació de la posada en llibertat a través de l'empresa que comandava el Vega 5.

La notícia de l'alliberament dels dos mariners arriba dies després que l'Audiència Nacional hagi fet pública la sentència sobre el cas Alakrana, que condemna cadascun dels pirates detinguts a 439 anys de presó i reconeix que un "organisme públic vinculat al govern" va pagar el rescat dels segrestats.

stats