LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 03/05/2011

El responsable del fons de rescat avala la solvència d'Espanya

La UE està convençuda que Espanya no entrarà en el cercle viciós que ja ha engolit Grècia, Irlanda i Portugal. Brussel·les descarta que Madrid hagi de recórrer al fons de rescat.

Isaac Lluch
2 min
Klaus Regling, responsable del fons de rescat, allunya encara més la possibilitat que Espanya pugui necessitar ajuda financera.

Berlín.Si fa un mes va ser el president del BCE, Jean-Claude Trichet, qui defensava que "Espanya anava en la bona direcció", ahir va ser conseller delegat del fons europeu de rescat, l'alemany Klaus Regling, qui va destacar que Espanya no haurà de recórrer al mecanisme que dirigeix. "No hi compto. El govern espanyol ha reduït el dèficit i ha reformat l'economia", va remarcar Regling en una entrevista amb la publicació econòmica alemanya Handelsblatt .

El responsable del fons de rescat va emfatitzar que els mercats financers també coincideixen amb l'opinió que "l'aguda crisi creditícia ha quedat reduïda a tres petits països amb una proporció de només un 6% del PIB de la Unió Europea".

L'optimisme de Regling es va fer palès també quan va ser interrogat sobre si els pròxims resultats dels tests d'estrès europeus podrien augmentar la desconfiança dels mercats en Espanya: "No hi veig un alt risc. La ràtio del deute espanyol és 20 punts inferior a la d'Alemanya, un 60% davant el 80% del PIB". "Fins i tot si acceptem els càlculs més alarmistes, els diners que caldrien per donar suport al sector bancari espanyol no hauria de superar el 10% del PIB. Res a veure amb el 30% que va necessitar el rescat del sector bancari irlandès", va puntualitzar Regling.

L'economista alemany va afegir que Espanya pot assumir financerament "tots els escenaris" previstos, independentment de la quantitat final de diners públics que calgui aportar per sanejar el sector financer espanyol. "El govern espanyol parla de 20.000 milions d'euros [per sanejar les caixes] i en el mercat els càlculs s'eleven fins als 100.000 milions. No puc dir quina serà la quantitat, però tots els escenaris són assumibles per a Espanya", va reblar el responsable del fons europeu de rescat.

Efecte contagi

Europa tem per sobre de tot un eventual efecte contagi. El BCE s'oposa frontalment al fet que Grècia reestructuri el seu deute púbic perquè no vol que es generi una onada de preocupació que agreujaria la situació dels altres països de la zona euro. Si Grècia reestructura el deute, els inversors tenen por que s'acabi fent el mateix a Portugal, que ha acumulat la majoria de deute amb el seu país veí. Espanya està fortament endeutada amb Alemanya. I una caiguda d'Espanya seria altament perillosa. Per aquest motiu, les màximes autoritats econòmiques europees s'afanyen a atenuar els nervis i a apaivagar les especulacions.

Regling va aprofitar per criticar que la premsa i les entitats financeres "escalfin el debat" sobre la reestructuració del deute de Grècia i va denunciar que "podrien fer molts diners" amb aquest procés.

stats