Crònica 18/03/2011

El restaurant Sant Pau de Tòquio s'adapta

El restaurant Sant Pau de Tòquio de la cuinera Carme Ruscalleda segueix obert, tot i que dos dels seus responsables han tornat a Barcelona per la preocupació de les seves famílies. La carta ha canviat.

Trinitat Gilbert
2 min
Una safata de sushi, ahir, en un restaurant a Hanoi, on ja se'n controlava la qualitat.

BARCELONA."El rap i força vegetals els hem hagut d'eliminar del menú, perquè no ens estan arribant", diu la cuinera guardonada amb tres estrelles Michelin. El restaurant ha tingut les portes obertes des de dimarts, i la resta de l'equip, 25 persones més, ha anat cada dia a la feina. "Ens ha sorprès també que el restaurant s'omplís, que la gent continués sortint a sopar".

Ara bé, els horaris dels àpats els han hagut de canviar. "Concretament els hem hagut d'avançar, perquè a partir de les 21 h el restaurant ha de quedar tancat, perquè no hi hagi un malbaratament de l'energia elèctrica. De fet, tota la resta d'establiments també ho estan complint". Per aquest motiu, a partir de les 17.30, el Sant Pau ja serveix sopars de cuina catalana, amb uns plats que s'acompanyen de vi i de pa. "Ens havien arribat a dir que aquests dos productes no agradarien i, finalment, s'ha demostrat tot el contrari".

Es dóna la circumstància que un cuiner del restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar agafava un vol el proper dilluns, 21 de març, per portar la nova carta de primavera, amb bunyols per Divendres Sant, crema catalana, mona de Pasqua, i també amb roses i llibres per Sant Jordi. "Cada canvi de temporada, ho fem. Hi enviem un cuiner nostre amb la carta de la nova estació; s'hi està 15 dies per posar-la en marxa i explicar-la bé a l'equip japonès i després torna". Aquesta vegada no ho faran: "Ens comunicarem per internet", assenyala la cuinera.

El proper 1 d'abril, la cuinera Carme Ruscalleda celebra els set anys d'obertura del restaurant japonès. Des de llavors, cada mes de maig i novembre ha viatjat a la capital nipona per visitar el restaurant, supervisar la carta, l'equip i el funcionament en general. Tant el restaurant de Sant Pol com el de Tòquio tenen la mateixa estructura arquitectònica. De fet, va ser això el que va captivar la cuinera per empènyer el projecte, després que ella mateixa hagués rebutjat durant anys moltes propostes d'obrir restaurants a altres parts del món.

"Un dia, però, se'm van presentar al Sant Pau de Sant Pol uns japonesos amb un dibuix alçat de l'edifici. Em deien que en volien construir un exactament igual que al meu a Tòquio". Els japonesos volien copiar-lo exactament i, si haguessin pogut, l'haurien copiat també a ella, però la Carme Ruscalleda els va posar traves personals: "Jo em dec al Sant Pau. I sempre hi sóc, en tots els serveis, als migdies i a les nits. Quan accepto altres col·laboracions, és en dies de festa meus. Per això els vaig dir que jo només viatjaria al restaurant els mesos de vacances del restaurant de Sant Pol de Mar". Amb aquestes premisses, que els japonesos van acceptar, va començar una aventura que va comportar formar l'equip de cuiners i cambrers japonesos i enviar també a Tòquio una parella formada a Catalunya. "La parella, que va tornar ahir a la matinada, era la tercera parella que s'hi estava, perquè s'hi estan un mínim de tres anys. Aquesta última tan sols feia nou mesos que hi era".

stats