Crònica 07/04/2012

Els restaurants també noten la crisi per Setmana Santa

El mal temps que ha fet per Setmana Santa s'ha convertit en un maldecap per a bona part del sector turístic. Els restauradors tampoc estan satisfets. Han certificat una davallada en la facturació.

Auri Garcia Morera
2 min
BARCELONA, POL TURÍSTIC 
 Cues de turistes per accedir  al recinte de la catedral de Barcelona.

BARCELONA.Aquesta Setmana Santa el sector de la restauració pateix les conseqüències de la crisi de manera encara més dura que els hotelers. A la disminució del nombre de turistes que han optat per viatjar a Catalunya aquests dies festius s'hi afegeix una reducció de la despesa mitjana en els restaurants. "La gent gasta menys", resumeix Patrícia Anguera, portaveu del Gremi de Restauració de Barcelona. "Sobretot els visitants de l'estat espanyol, que ja no fan dos àpats al restaurant sinó que van al supermercat per passar el dia fent turisme i després potser sí que surten a sopar", detalla Anguera.

Els restaurants de Girona també han percebut aquest fenomen, juntament amb un canvi en el tipus de restaurant més freqüentat. "Els que tenen un preu mitjà d'entre 30 i 50 euros són els que ho estan passant més malament, mentre que els d'entre 15 i 25 euros són els que sobreviuen millor", expressa Jesús Pastor, gerent de l'associació que agrupa hotelers i restauradors de la ciutat gironina. Tot i així, Pastor confia que la Setmana Santa serà millor que la campanya d'hivern, que assegura que ha estat un període "molt dur", fins al punt de convertir-se en "el pitjor de la història" per al sector.

Un motiu per a l'esperança és que tot i que el turista tradicional deixa el menjar en un segon terme i està disposat a reduir al mínim la despesa, Girona rep cada cop més visitants que hi arriben amb un interès especial en la seva gastronomia. "Al Celler de Can Roca, el 80% dels clients són estrangers, que és una barbaritat", destaca Jesús Pastor. El representant d'hotelers i restauradors gironins reconeix que aquest establiment "juga en una altra divisió", però afegeix que té "un efecte crida que beneficia altres restaurants".

Els millors àpats, per 25 euros

D'altra banda, a partir de divendres i fins al diumenge 22 d'abril, alguns dels millors restaurants de Barcelona oferiran un preu únic de 25 euros en el marc de la Barcelona Restaurant Week. La iniciativa, que se celebra en diferents ciutats d'arreu el món i que a Barcelona arriba a la tercera edició, té com a objectiu democratitzar l'accés a la gastronomia d'alta qualitat i alhora contribuir a causes socials.

Per cada client que s'aculli a l'oferta, els restaurants donaran un euro a entitats benèfiques, com la Fundació ONCE. Entre els 34 locals que formen part de la selecció hi ha La Terrassa del Claris, el Quo Vadis i el Sabor Mediterrani. Enguany s'hi incorporen establiments com Visual, Comiols, Murmuri, Loidi, Petit Comitè, Osmosis, César Pastor, Restaurant 4 Capellans i el 1898. Alguns estan guardonats amb estrelles Michelin.

stats