Crònica 28/09/2011

Les restriccions ofeguen els geriàtrics

Les entitats socials han posat el crit al cel després que el Govern les deixi dos mesos sense cobrar els serveis prestats. Les residències concertades són les grans afectades per la mesura. Benestar busca solucions.

Joan Serra
2 min
A la recerca de solucions Àngels Guiteras, de la Taula del Tercer Sector, conversa amb Teresa Crespo, d'ECAS, abans de la reunió amb el conseller Cleries.

BARCELONA.La falta de liquiditat del Govern ha posat en guàrdia les entitats socials. La Generalitat ajornarà dos mesos els pagaments a les residències i centres amb places concertades que atenen gent gran, discapacitats, malalts mentals i drogodependents. Les entitats que presten serveis socials no rebran els diners previstos per als mesos de setembre i octubre. El departament de Benestar Social i Família, per boca de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), ho va comunicar dilluns al sector. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que dijous va instar diverses conselleries a aplicar mesures dràstiques, va expressar ahir que es tracta de restriccions "a curt termini i estrictament transitòries". Les entitats, però, ja han denunciat les conseqüències de la "falta de planificació" del Govern. Entenen que l'endarreriment en els pagaments complicarà la viabilitat de les residències -s'han de pagar nòmines- i poden acostar a la fallida moltes organitzacions que les gestionen.

El Govern no va saber quantificar ahir quants recursos s'estalviarà amb la congelació de subvencions. El conseller de Benestar, Josep Lluís Cleries, va voler transmetre un missatge de tranquil·litat. "Intentarem millorar la situació perquè no tingui els efectes que hem anunciat", va afirmar Cleries. El seu departament, que recorda que ha hagut de prioritzar prestacions que arriben directament als usuaris, treballa per reduir a un mes l'ajornament, perquè les partides de l'octubre no en resultin afectades. El conseller es va reunir ahir al vespre amb representants de 25 entitats i patronals per apropar posicions i buscar una solució que satisfaci totes les parts. De la trobada en va sorgir l'acord per crear una comissió de seguiment.

Ball de xifres sobre l'afectació

Les restriccions s'aplicaran segons el tipus de conveni que cada entitat té amb la Generalitat: no es pagaran les subvencions per les places concertades mentre que en el cas de les places col·laboradores -centres geriàtrics amb un compromís de finançament especial- només s'abonarà el 65% dels serveis. Representants del tercer sector no van poder estimar quantes places resultaran afectades pels endarreriments. Tanmateix, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) va quantificar que l'aplicació de les mesures posaria en risc l'atenció a 150.000 usuaris, així com 50.000 llocs de treball. Benestar es va limitar a xifrar en 58.000 el nombre de places públiques, concertades i col·laboradores de la xarxa catalana. Tercer sector i Govern tampoc ofereixen la mateixa versió sobre quan es restablirà la normalitat en els pagaments. La Generalitat diu que al novembre es posarà al dia, mentre que les entitats alerten que no tenen la garantia de si rebran els diners corresponents al setembre i l'octubre.

La presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, va advertir ahir que la decisió d'Economia pot provocar que algunes residències concertades deixin de pagar sous i que, de retruc, el servei als usuaris en resulti afectat. "Les entitats tenen planificada la tresoreria i la mesura ens deixa sense marge de maniobra", va dir Guiteras, que va detallar que un 75% de les despeses es destinen a pagar personal.

Queixa d'infermeres i usuaris

El Col·legi d'Infermeria va denunciar ahir que amb la congelació dels pagaments "està en joc la viabilitat dels centres geriàtrics" i va titllar d'"asfixiants" les condicions laborals de les infermeres que treballen al sector. El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi) va valorar la mesura com "un atac a la línia de flotació de les entitats".

stats