Crònica 12/01/2012

Els resultats educatius computaran per optar a complements salarials

S.s.
2 min
Els docents són un dels pocs col·lectius de la funció pública que cobren sexennis.

BARCELONALa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha volgut negociar directament les modificacions dels complements en el salari del seu personal -els mestres i professors públics- al marge de la negociació general amb els treballadors públics. En l'intent de fer de la necessitat virtut, la revisió de sous li servirà a Rigau per incentivar la lluita contra el fracàs escolar, ja que a partir d'ara "l'avaluació de resultats o de rendiments educatius" serà un dels criteris a tenir en compte per poder cobrar els sexennis.

Es tracta d'uns complements -de 100 a 140 euros mensuals-, també anomenats "estadis docents", que fins ara mestres i professors anaven sumant al seu sou cada sis anys, amb el requisit d'acreditar certs mèrits, com el d'haver fet determinades hores de formació permanent o bé ocupar algun càrrec de responsabilitat al centre escolar.

Amb la reforma que planteja Rigau, caldran 9 anys en lloc de 6 per cobrar per primer cop aquest complement, i a partir del primer, la resta es tornarà a cobrar cada sis anys. Però ara també caldrà sumar el doble de "crèdits" que abans, que són els mèrits acumulats. I aquests mèrits també canvien. Una de les novetats és que, entre aquests mèrits, es tindrà en compte l'avaluació del centre -tant la interna com les proves externes que fa la Generalitat-, de manera que "per cada curs escolar en què s'assoleixi una millora dels indicadors de centre relatius a resultats i rendiment s'obtindrà un crèdit", diu la proposta de Rigau. La resta de crèdits se sumaran a l'autoavaluació del mateix mestre, la formació permanent, càrrecs de responsabilitat, títols i participació en colònies i activitats extraescolars.

Els sindicats USTEC, CCOO i UGT van rebutjar la proposta, sobretot per l'endarreriment que suposarà per als professors novells a l'hora de cobrar el seu primer complement "d'estadi", ja que els que aquest any el cobrarien, ara hauran d'esperar tres anys més.

stats