Crònica 17/04/2012

La retallada catalana ha preservat fins ara la plantilla docent

S. Sánchez
1 min

BARCELONA.Les principals mesures que proposa l'Estat pretenen retallar per la via de reduir la plantilla docent. La tisorada que ha fet fins ara la conselleria d'Ensenyament d'Irene Rigau (627 milions en dos anys) també ha incrementat les hores lectives del professorat, però no ha servit per acomiadar ningú sinó per evitar noves contractacions.

Aquest curs va arrencar amb 22.000 alumnes més que l'anterior. Es van absorbir amb la mateixa plantilla docent, que fa una hora lectiva més a la setmana i amortitza l'eliminació de la sisena hora de classe a primària. Un cop aprovada la segona retallada als comptes del 2012, el 27 de març el Govern va aprovar noves "mesures excepcionals" per al curs vinent. Pretén mantenir els mateixos 71.650 docents, tot i el nou increment previst de 15.000 alumnes. Aquest cop es tracta de fer minvar la reducció d'hores de docència que alguns professors tenen ara per dedicar-se a tasques de coordinació, a més de limitar les hores que els tutors de pràctiques dediquen a aquesta tasca a la formació professional en detriment de la docència i eliminar les assignatures optatives d'ESO que tinguin menys de deu alumnes.

La consellera Rigau també ha modificat els mètodes de càlcul de les plantilles docents a les zones rurals per poder amortitzar alguns dels seus professors. A més, ha reformat el complement per sexennis dels docents per limitar-ne l'accés. Però la retallada catalana aquest any prové principalment de la reducció de sous que pertoca als docents en el marc de la retallada global a la funció pública: 197 milions.

stats