RECURSOS PÚBLICS LIMITATS
Crònica 11/02/2011

La retallada del Govern arriba a les famílies

La Generalitat deu 150 milions d'euros dels exercicis 2009 i 2010 en concepte d'ajuts als pares amb fills menors de 6 anys. Amb dificultats per pagar, ara restringirà les ajudes a les llars més necessitades.

Joan Serra
2 min
Les famílies catalanes amb fills menors de sis anys podrien patir les conseqüències de la reducció pressupostària.

BARCELONA.Les famílies també resultaran damnificades per la retallada pressupostària que el Govern ha convertit en condició indispensable per equilibrar les finances públiques. El pla d'austeritat dissenyat per la Generalitat, que implicarà una reducció d'un 10% de les despeses, podria comportar la revisió de les ajudes que reben els pares amb fills menors de 6 anys. Aquestes subvencions es limitarien a les rendes més baixes i els tipus de famílies més fràgils. El secretari de Família de la Generalitat, Ramon Terrassa, va admetre ahir -en unes declaracions fetes a RAC 1- que veu "molt difícil" continuar pagant les prestacions en un escenari de dificultats econòmiques com el que es preveu per als propers dos anys.

Fins ara els pares amb infants de 0 a 3 anys rebien una ajuda, de caràcter universal, de 625 euros l'any. Les famílies monoparentals i nombroses amb fills menors de 6 anys percebien una subvenció de 745 euros anuals. "Tenim com a criteri poder prioritzar les famílies que realment ho necessiten", va reflexionar Terrassa. Consultat per l'ARA, el departament de Benestar Social i Família va apuntar ahir que encara no s'han establert els criteris per materialitzar aquests canvis.

Jordi Gusi, gerent d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), comprèn la mesura apuntada pel Govern: "En l'entorn econòmic actual, ens sembla correcte que les subvencions passin de tenir caràcter universal a ser limitades als més necessitats." Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, també beneeix la distribució de les ajudes en funció dels recursos econòmics dels beneficiaris. "S'han de garantir els drets dels més vulnerables", raona Guiteras, que demana al Govern que sigui "curós", també en la planificació dels pagaments.

Prestacions que arriben tard

La Generalitat encara té pendents de pagament més de 150 milions d'euros en concepte de subvencions a pares amb infants menors de 3 anys, que en el cas de les famílies monoparentals i nombroses és extensible fins als menors de sis anys. El conseller Josep Lluís Cleries va recordar ahir que aquest deute prové dels exercicis 2009 i 2010. "No podem amagar a la gent que hi ha problemes per fer els pagaments d'aquestes ajudes", va constatar el secretari de Família.

stats