SALUT LA GESTIÓ DELS QUIRÒFANS
Crònica 04/10/2011

Les retallades fan créixer un 23% les llistes d'espera

Les llistes d'espera per operar-se han crescut un 23% entre desembre i juny. Hi ha gairebé 70.000 pacients pendents de passar pel quiròfan, xifra similar a la del 2004. El Govern canviarà el model actual.

Joan Serra
3 min
Personal sanitari de l'Hospital Vall d'Hebron.

Barcelona.Els malalts han comprovat que a Catalunya s'han disparat les llistes d'espera, que han patit un creixement sensible en només en mig any. El nombre de pacients que s'havien de sotmetre a alguna de les 14 intervencions quirúrgiques més comunes -com cataractes, pròtesis de genoll i maluc i artroscòpies- va incrementar-se al juny a 69.967, un 23,46% més que el desembre del 2010 (56.670 malalts). Són xifres comparables a les de fa set anys, quan hi havia 64.531 ciutadans pendents de passar pel quiròfan. Des del 2004 fins al 2009 la xifra de pacients en llista d'espera s'havia reduït. A més del nombre de ciutadans, el temps d'espera també ha augmentat: un 4,6% en comparació a finals de l'any passat -al juny se situava de mitjana en els 129 dies-. Són les xifres que va facilitar ahir el departament de Salut, en la presentació del nou model de gestió de l'activitat quirúrgica programada. L'increment correspon al primer semestre de l'any, quan els hospitals catalans encara no havien aplicat bona part del tancament de llits i quiròfans dels mesos d'estiu, mesures obligades per la retallada pressupostària i que han motivat queixes dels metges sobre la incidència en la qualitat assistencial.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va admetre que és previsible que en el segon semestre de l'any s'incrementi el nombre de pacients pendents d'una operació. "Hi estarem a sobre perquè això no suposi un perjudici", va puntualitzar el conseller. "Mai hem negat que augmentarien les llistes d'espera, el que volem és que qui hagi d'esperar ho faci amb el mínim risc", va afegir Ruiz. Els nous principis d'ordenació de les operacions, que s'estan sotmetent a consens amb professionals clínics i assistencials abans de la seva aprovació per decret a finals d'octubre, intentaran minimitzar l'impacte de la tisorada en el pressupost. Amb l'argument de la flexibilitat en les intervencions que no representen un risc vital, Salut eliminarà el termini màxim de sis mesos de garantia per ser operat, que fins ara estava fixat en un llistat de 14 procediments. Més tard s'hi havien afegit la vasectomia i la reconstrucció de l'envà nasal.

Garantia de 45 dies per al càncer

Les intervencions de garantia passaran a ser 12, entre les quals hi ha les hèrnies discals i les reparacions de menisc i lligaments de genoll. El període per a aquests pacients abans de passar pel quiròfan oscil·larà entre els sis mesos i l'any, en funció del risc de complicació de la patologia o l'impacte en la qualitat de vida del pacient. En altres operacions, com vasectomies, varius o quists, el període d'intervenció passarà a ser indefinit. "Als pacients que no estaran sotmesos a temps de garantia també se'ls prioritzarà segons criteris clínics", va matisar Ruiz.

El departament de Salut prioritzarà les intervencions oncològiques i cardíaques en el nou model de llistes d'espera. Els pacients que s'hagin d'operar de càncer tindran garantit que passaran pel quiròfan en un termini màxim de 45 dies, amb l'excepció dels malalts amb tumor de pròstata, que seran intervinguts en un període que no superarà els dos mesos. El Govern exigirà que aquests terminis es compleixin: ho especificarà en els contractes que el Servei Català de la Salut (Catsalut) firma cada any amb els hospitals. El compromís del Govern suposa un allargament del període de resolució dels processos oncològics. De fet, en les dades detallades ahir per Salut s'especifica que en els primers sis mesos del 2011 es van operar de càncer 32.050 pacients, amb una mitjana de temps d'espera per a les intervencions de 32 dies. Tot i que en alguns càncers el termini d'espera era més elevat que el compromís de 45 dies fixat ara pel Govern -47 en els tumors de bufeta i 68 en els de pròstata-, en la majoria de procediments el termini de resolució se situava a l'entorn d'un mes: 20 dies en els càncers d'estómac, 22 en els de còlon i 26 en el de pulmó i de mama.

El límit de referència d'un mes i mig per operar càncers coincideix amb la barrera de risc que apunten els metges. Tot i que la conselleria ha negat que les llistes d'espera de cirurgia oncològica hagin augmentat, professionals de l'Hospital de Bellvitge i del Germans Trias i Pujol havien denunciat que les retallades de l'estiu es començaven a notar en operacions de càncer de fetge, pulmó, còlon i estómac, perquè el temps d'espera ja era d'entre dos i tres mesos. "No havíem superat els límits", va sentenciar ahir el conseller. Precisament, l'Hospital de Bellvitge va reobrir aquest dilluns sis quiròfans tancats a l'estiu. Els compromisos que el Govern prendrà en els procediments oncològics també s'aplicaran en la cirurgia cardíaca valvular i coronària. El període màxim d'espera dels pacients serà de dos mesos. El ministeri de Sanitat n'estableix sis.

stats