PRESSUPOST D'INFRAESTRUCTURES
Crònica 04/06/2011

Les retallades obliguen a desconvocar la llei de barris

La retallada d'un 20% en el pressupost del departament de Territori i Sostenibilitat l'ha dut a no convocar la llei de barris. Les hipoteques contretes pel tripartit són el 40% de les inversions previstes.

Marta Bausells
2 min
La llei de barris, un dels projectes estrella de l'anterior Govern, impulsa projectes urbanístics i socials, sobretot en barris degradats.

Barcelona.El departament que ha patit la retallada més dràstica del Govern ha estat el de Territori i Sostenibilitat, com el conseller Lluís Recoder ja anunciava els últims mesos. El pressupost del 2011 és de 4.013 milions d'euros -incloent-hi les empreses adscrites al departament-, cosa que suposa una reducció d'un 20% respecte de l'any passat. Sense comptar aquestes entitats, el pressupost és de 1.389 milions, un 31% menys que el 2010. Això ha obligat a establir prioritats i una de les àrees afectades serà la d'Habitatge, que arrossega un deute de 140 milions d'euros. La conseqüència directa és que enguany no hi haurà convocatòria de la llei de barris, un dels projectes insígnia de l'anterior conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.

Aquesta llei permetia que ajuntaments i Generalitat cofinancessin projectes tant urbanístics -rehabilitació d'edificis, construcció de centres cívics, etc.- com socials, sobretot en barris en estat de degradació. El 2011 es deixarà de convocar perquè "no es pot fer front als programes engegats", que actualment són 140, va dir ahir Recoder en la presentació de les línies estratègiques del departament. Fa dos anys que la certificació que fan els ajuntaments de les operacions en marxa supera els pressupostos destinats per afrontar-les i, tot i això, es continuava fent la convocatòria, va explicar. No obstant això, va destacar que la partida destinada a cobrir els ajuts és superior a la de l'any passat. El termini per als ajuntaments per fer la seva aportació s'ha allargat dos anys.

A banda d'acusar el govern tripartit d'haver donat ajuts sense suport pressupostari, Recoder va atribuir també les dificultats en matèria d'habitatge a la caiguda d'un 64% de les aportacions de Foment -per la revisió, entre altres, dels criteris per a la remodelació de barris amb carències-, cosa que suposa disposar de 68,5 milions d'euros menys que l'any passat.

La decisió arriba un mes i mig després que el Parlament aprovés per unanimitat garantir la continuïtat de la llei i fer una reserva als pressupostos del 2011 per al projecte.

El tram central de la L9, incògnita

Territori i Sostenibilitat serà, malgrat la reducció del pressupost, el departament amb més capacitat inversora. En concret, té previst invertir 2.200 milions d'euros el 2011 -el 56% de la inversió total del Govern-, dels quals 660,2 són per a obres ja fetes o en procés, però que no es van pagar en aquell moment. 100 milions els ha de pagar Ferrocarrils de la Generalitat, i els 560,2 restants suposen un 40% del pressupost del departament. Recoder ha dit, en aquest sentit, que el Govern no apostarà més, "en cap cas", per mètodes de pagament diferit, com els peatges a l'ombra o les concessions per a les estacions de la línia 9: "No ens comprometrem amb obres que no es poden pagar". Només s'utilitzaran diners pressupostats o finançament bancari directe. Precisament la culminació de la línia 9 del metro de Barcelona és un dels principals maldecaps de Recoder. El conseller va assegurar la continuïtat de les obres, però va reconèixer que no sap com pagar-ne el tram central (entre Sagrera i Zona Universitària).

stats