SEGURETAT INTERNACIONAL
Crònica 11/12/2011

Dissidents d'Al-Qaida reivindiquen el segrest de cooperants al Sàhara

Dissidents d'Al-Qaida del Magrib Islàmic s'atribueixen el segrest de tres cooperants en un campament de refugiats saharauis. Dimecres l'organització ja va negar qualsevol responsabilitat en aquest segrest.

Auri Garcia Morera
2 min
El cooperant mallorquí Enric Gonyalons en una fotografia al casc antic d'Acre a Israel.

BARCELONAUn grup dissident d'Al-Qaida del Magrib Islàmic va reivindicar ahir el segrest del mallorquí Enric Gonyalons, la madrilenya Ainhoa Fernández i la italiana Rossella Urru, els tres cooperants europeus capturats la nit del 22 al 23 d'octubre en un dels campaments de refugiats saharauis de Tindouf, a Algèria. "Som el grup Jamat Tauhid Ual Jihad Fi Garbi Afriqqiia (Moviment Unitat per a la Jihad a l'Àfrica Occidental), a l'oest de l'Àfrica. Reivindiquem l'operació que es va produir el 23 d'octubre a Tindouf en què dos residents espanyols van ser segrestats, així com un resident italià", deia el comunicat en format d'àudio i de text rebut pel corresponsal de l'agència France Presse a Bamako, a Mali.

Fonts del ministeri d'Exteriors consultades per l'ARA van declinar pronunciar-se sobre la credibilitat d'aquest comunicat, al·ludint a la "discreció" amb què treballa el ministeri quan es tracta de fets com aquests. Exteriors tampoc va voler comentar el comunicat enviat aquest dimecres per Al-Qaida del Magrib Islàmic, en què l'organització negava "qualsevol responsabilitat en el segrest dels europeus al campament de Tindouf".

L'endemà dijous, el ministre d'Exteriors de Burkina Faso, Djibril Bassolet, afirmava que el seu país "s'ha posat en contacte" amb el grup armat que va segrestar els tres cooperants. "Estem en contacte, però això és tot el que puc dir perquè com ja se sap aquest tipus de negociacions són molt delicades, de manera que no donaré més detalls", va dir.

Els dos comunicats han arribat pocs dies després que la policia mauritana detingués els dos presumptes autors materials del segrest, dos joves de 29 i 32 anys que comparteixen cognoms i són originaris del Sàhara Occidental. La detenció es va produir diumenge a Nouadhibou, al nord-est de Mauritània, després d'intervenir-los les trucades i detectar que entraven en contacte amb altres persones relacionades amb el segrest. La policia mauritana va explicar, no obstant això, que no tenia la certesa que els detinguts fossin els segrestadors.

Gonyalons, Fernández i Urru van ser els primers segrestats en els 36 anys d'història dels campaments de refugiats saharauis, que fins aquest segrest sempre s'havien considerat espais segurs.

stats