MOVIMENTS POLÍTICS A ISLAMABAD
Crònica 18/12/2011

El retorn de Musharraf al Pakistan és imminent

El futur del president pakistanès Asif Ali Zardari és del tot incert. El retorn de l'exgeneral Pervez Musharraf del seu exili a Londres és imminent, mentre que la figura de Zardari està cada cop més debilitada.

Ethel Bonet
2 min
L'expresident pakistanès Pervez Musharraf durant una conferència a Londres al febrer.

ISLAMABADQuan les coses van malament al Pakistan, sempre poden anar pitjor. Després de la cortina d'incertesa que ha aixecat la "sobtada" malaltia del president Asif Ali Zardari, que ha hagut de marxar a Dubai per sotmetre's a un "llarg tractament mèdic", reapareix en escena l'exgeneral Pervez Musharraf.

El seu imminent retorn tira més llenya al foc. "Encara no està decidida la data exacta, però Musharraf tornarà al Pakistan al gener", va confirmar a l'ARA Muhamad Ali Saif, secretari general del nou partit de l'exgeneral, la Lliga Musulmana de Tot el Pakistan (APML en les seves sigles en anglès).

Segons Ali Saif, Pervez Musharraf viatjarà primer de Londres a Dubai la setmana vinent i una vegada allà "decidirà quan torna". "No hi ha marxa enrere; tornarà per quedar-se", va advertir el secretari general de l'APML.

El retorn de l'exgeneral estava previst per al 23 de març, segons va anunciar el mateix Musharraf en l'última reunió amb membres del partit als Emirats Àrabs fa uns mesos. Però l'expresident pakistanès ha decidit avançar la tornada a principis del 2012.

En plena crisi política arran de l'escàndol conegut com el Memogate -un controvertit informe en el qual el president Zardari hauria sol·licitat ajuda a Washington a través del seu exambaixador als Estats Units, Hussain Haqqani, per impedir un cop militar al Pakistan-, el retorn de Musharraf del seu exili a Londres revifa les teories conspiratives sobre el futur incert del president. Els analistes coincideixen a assenyalar que la petita malaltia cardíaca de Zardari és una excusa per evitar declarar pel cas Memogate.

Acusacions acumulades

El retorn de Musharraf es presenta controvertit des del principi. L'expresident pakistanès podria ser portat davant els tribunals, perquè sobre ell pesen acusacions greus per la massacre de la Mesquita Vermella (juliol del 2007) i l'ordre d'execució del líder balutxí Nawab Akbar Bugti (agost del 2006). A més, hi ha encara altres casos pendents, com la declaració de l'estat d'excepció (novembre del 2007) o la responsabilitat en la mort de l'aleshores primera ministra pakistanesa Benazir Bhutto (desembre del 2007).

Ali Saif va assegurar que "Musharraf no té por" i que acudirà a la justícia per "defensar la seva innocència" davant les acusacions "falses" dels seus adversaris polítics.

El suport a Musharraf

Les paraules del secretari general de la Lliga Musulmana evidencien que l'exgeneral compta amb el suport "incondicional" de l'exèrcit pakistanès. Els moviments haurien començat ja al si del partit del general.

Una font diplomàtica europea va explicar a l'ARA que els alts comandaments militars estan buscant una aliança entre l'APML i el Pakistan Tehreek-i-Insaf (PTI), partit del llegendari capità de criquet Imran Khan, per apartar del lideratge de la Lliga l'ex-primer ministre Nawaz Sharif, cap de l'oposició parlamentària. El portaveu de Musharraf només va confirmar que l'APML "està buscant pactes amb altres partits polítics" en els quals podria incloure la formació d'Imran Khan.

stats