Crònica 17/03/2011

"El risc que hi hagi una explosió radioactiva és seriós"

Preocupació L'OMS fa una crida a la calma i no creu que hi hagi risc per a la població fora del radi evacuat però també admet que la situació pot canviar en qualsevol moment.

Lara Bonilla
2 min
Aquesta metge asturiana De 49 anys treballa a l'OMS a Ginebra.

Quins són actualment els riscos per a la salut de la població del Japó?

L'OMS segueix amb molta preocupació el que passa al Japó i a la central nuclear i els riscos dependran de la dosi i el temps d'exposició de la població vulnerable a la radioactivitat. Però estem extremament preocupats perquè la situació evoluciona molt de pressa. Ara puc dir una cosa i d'aquí una hora pot haver canviat tot completament.

Quins canvis són els que tem?

El risc que hi hagi una explosió i un alliberament massiu de substàncies radioactives és important. La situació és seriosa i molt preocupant. Però tot canvia cada minut i tant de bo ho faci en positiu, és a dir, que la situació es pugui controlar i tot hagi estat una malson.

Fins ara l'OMS havia actuat amb cautela i ara ja parla "d'extrema preocupació". Què ha canviat?

Jo no diria que hem actuat amb cautela sinó que quan vam rebre el primer informe el nivell d'alliberament de substàncies radioactives era baix i després, com que s'han pres les mesures d'evacuació adequades, també s'han evitat riscos. Ara estem molt preocupats pel que pugui passar a la central.

El govern del Japó ha pres les mesures que calia o ha minimitzat el risc?

No crec que hagi minimitzat la gravetat dels fets, sinó que gestionar una situació dramàtica com aquesta requereix sang freda per prendre les mesures adequades i no afegir més pànic del que ja hi ha. I les mesures que ha pres el Japó van en la línia de les que recomanaria l'OMS. Totes les mesures que es podien prendre -evacuacions a un radi de 30 km i la recomanació de tancar-se a casa- ja s'han pres. No hi ha res més que es pugui fer.

I què passa amb les persones que continuen treballant a la central?

Corren un gran risc. Estem preocupats per ells.

A Europa hem d'estar preocupats?

Definitivament no hi ha cap risc real a Europa i en cap cas la ciutadania ha de prendre mesures preventives.

I pel que fa als aliments que vénen del Japó?

En aquest moment no podem parlar de risc. Si hi haguessin hagut vegetals que han crescut al voltant de la central nuclear, potser sí, però no és el cas i a més la zona es va inundar.

Les autoritats japoneses han distribuït pastilles de iode a la població. És una mesura eficaç?

No és una mesura preventiva ni un antídot. És una mesura excepcional destinada a la població de risc que només es pot prendre quan les autoritats nacionals així ho decideixin. Si s'allibera iode radioactiu, les pastilles bloquegen la tiroides perquè no absorbeixi iode radioactiu, però cap altre ciutadà s'ho ha de prendre.

Estem generant pànic?

La situació és prou greu per generar preocupació, però el pànic ens impedeix pensar amb serenitat i ara necessitem enteresa i disciplina i el Japó ens està demostrant que té aquestes característiques.

stats