Crònica 05/03/2012

Els russos viuen en el Gran Germà per un dia

Bricio Segovia
3 min

MOSCOURússia mai no havia tingut unes eleccions tan supervisades. Amb gairebé un milió d'observadors i 200.000 càmeres web distribuïdes als col·legis electorals del país més gran del món, els russos van reviure per un dia la figura del Gran Germà de George Orwell. Però en aquest cas, l'ull que tot ho veu podia ser qualsevol.

En un cèntric col·legi de la capital, dues càmeres vigilaven les taules de registre i l'única urna de la sala, que per primer cop era transparent. Al costat hi havia la Dària Pòpova, una jove de 24 anys que s'havia ofert voluntària per evitar qualsevol mena d'infracció durant la jornada. "Vull que aquestes eleccions siguin netes. No he votat [Vladímir] Putin, però si guanya sense trampes, m'està bé", va dir.

Com la Dària, milers de russos, indignats pels fraus electorals dels comicis legislatius del desembre, van canviar els carrers on s'han manifestat durant tres mesos pels col·legis electorals. Es van convertir en observadors per un dia. Però no van estar sols. Van compartir espai amb prop de 700 col·legues provinents d'institucions estrangeres i amb tothom que tingués una connexió a internet i entrés a webvybory2012.ru , la pàgina que el govern va posar en funcionament per veure la captació i l'escrutini dels vots a través de les càmeres web.

Aquest experiment virtual ha doblat el cost inicial dels comicis, que s'han convertit en els més cars de la història del país. En total, més de 200 milions d'euros que es pagaran de les butxaques dels contribuents per "assegurar la transparència de les eleccions", com va dir el mateix Putin en resposta a les massives protestes.

Sistemes de control electoral

"Aquestes cameretes són una ximpleria. S'han instal·lat només per acontentar l'oposició", assegurava l'Alexei Netxàev, un pensionista, després de dipositar el seu vot en favor de l'home fort de Rússia. "Ell va arreglar aquest país. Amb ell les coses han millorat. Qui, si no Putin, pot dirigir Rússia?", afirmava en referència a la greu crisi de la dècada dels 90. De fet, aquest és l'argument amb què molts russos encara avalen el seu suport a l'exagent del KGB. Tot i així, una nova generació ha deixat de creure en aquest Putin superhome. És el cas de l'Evguènia Lenkova, una estudiant d'arquitectura que va convertir la seva papereta en nul·la en afegir-hi la inscripció "eleccions netes".

"Cap dels candidats em convenç. Podria haver-me quedat a casa i no haver votat, però aleshores podrien haver utilitzat el meu nom per sumar una papereta més a la candidatura de Putin", va dir incrèdula davant les noves mesures de supervisió dels sufragis.

Aquesta és l'única forma de vot-protesta que es pot dipositar a les urnes russes. Abans, les paperetes oferien la possibilitat de votar en blanc amb l'opció "Contrari a tots" però el 2006 aquesta casella es va suprimir.

A banda d'aquests sistemes de control electoral, altres institucions independents van oferir ahir als ciutadans vies alternatives per denunciar el frau electoral. L'ONG Golos va engegar un cop més el projecte Karta Naruixeni (Mapa d'Infraccions), una pàgina web que mostra de manera gràfica el nombre d'irregularitats que es denuncien a cada regió del país. A més a més, els russos van comptar en aquesta ocasió amb diverses aplicacions dissenyades per dispositius mòbils que permetien informar de manera immediata d'aquest tipus de casos.

Al metro, una jove enganxava adhesius a cadascuna de les portes del vagó. Sobre un retrat de Putin en blanc i negre, deien: "El teu temps s'ha acabat". Potser encara no és així, però milers de russos com aquesta noia ja li han deixat un ultimàtum sobre la taula.

stats