Crònica 24/03/2011

Els salaris del metall enfronten les patronals

Elena Freixa
2 min
El conveni col·lectiu a la província de Barcelona inclou uns 150.000 treballadors.

Barcelona.Les taules salarials del conveni del metall de la província de Barcelona, que preveuen un increment mitjà del 5%, han acabat per enfrontar no només els sindicats i la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM), sinó també la mateixa organització empresarial del sector amb la patronal Pimec.

Aquesta última organització va acusar ahir la UPM de voler donar llum verd a les noves taules salarials per al 2011, una intenció que la patronal metal·lúrgica va negar perquè encara estan en marxa les negociacions amb els sindicats UGT i CCOO. La situació econòmica que travessen encara moltes empreses fa imprescindible, segons les empreses, aturar aquesta pujada dels sous que, segons Pimec, arrossegarà als números vermells la meitat de les gairebé 8.000 empreses que estan sota el paraigua del conveni i que donen feina a més de 150.000 persones, segons dades de la UGT.

Els sindicats no volen ni sentir parlar de no aplicar l'increment de salaris pactat. Van coincidir amb la UPM que encara no hi ha acord, però van reiterar que no volen una rebaixa generalitzada del que preveu el conveni, pactat el 2007, revisat l'any passat i amb vigència fins al 2012. "Ja hi ha mecanismes que permeten despenjar-se del conveni en aquells casos en què l'empresa justifiqui una situació econòmica que ho fa necessari", va subratllar a José Antonio Pasadas de la Federació del Metall de la UGT. Segons les dades d'aquest sindicat, 75 empreses del metall van acollir-se a aquesta opció l'any passat i 105 ho van fer durant el 2009.

Intervenció del Govern

Les pretensions dels sindicats, però, topen amb la postura dels empresaris. El conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, va titllar de "vergonyosa" la situació del conveni sectorial per obviar la situació real de les empreses. El mateix conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va reconèixer fa uns dies que un increment del 5% estava "fora de la realitat".

stats