Crònica 04/01/2011

El sector de l'automòbil tem un 2011 amb vendes estancades

Elena Freixa
1 min
Cal tornar a vendre 1,3 milions de cotxes a tot l'Estat.

BarcelonaLes vendes de cotxes a Catalunya van tancar el 2010 amb un lleuger increment del 4,7% i 146.751 unitats matriculades, unes xifres que preocupen el sector. En conjunt, el mercat espanyol va tancar per segon any consecutiu per sota del milió de cotxes venuts i les previsions de cara al 2011 són d'estancament al voltant de les 900.000 unitats.

Això són males notícies per a fabricants i venedors d'automòbils, que alerten que cal reactivar el mercat intern perquè els fabricants trobin sentit a fer inversions de futur en les plantes instal·lades.

El director general d'Anfac (l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions), Luis Valero, va instar el govern a centrar esforços per reduir les elevades taxes d'atur que no ajuden a fer que el consumidor recuperi la confiança.Va afegir que cal que el mercat intern recuperi a mitjà termini les vendes d'entre 1,3 i 1,4 unitats anuals, més pròpies del seu grau de desenvolupament i poder adquisitiu.

Un tercer any amb vendes per sota del milió d'unitats també impactaria sobre la xarxa comercial, que ja ha perdut 1.000 empreses i 30.000 llocs de treball a tot l'Estat per la crisi. Segons el president de l'associació Ganvam, Juan Antonio Sánchez Torres, la clau és animar els compradors privats. Les vendes del segment van retrocedir un 11% l'any passat i només la compra de flotes per part de les empreses va salvar les vendes després d'un segon semestre dolent per la retirada dels ajuts previstos al pla 2000E i per l'augment de l'IVA.

stats