Crònica 03/05/2011

La sentència del Suprem causa esquerdes en el PSOE

La il·legalització de Bildu ha fet aflorar per primer cop diferències de fons a dins del PSOE sobre el procés basc. El que per al govern espanyol és una "satisfacció", per al PSC i el PSE és un "error".

Miquel Codolar
2 min
El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, va justificar ahir la il·legalització de Bildu.

Madrid.Espanya té una dilatada experiència en la il·legalització de partits i de llistes electorals, però mai fins ara aquest fet havia provocat una crisi com la que es va veure ahir en el socialisme espanyol. L'opinió oficial de l'executiu socialista la va traslladar el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba. Va expressar "satisfacció" per una sentència que va dir que constata que Batasuna "no ha trencat" amb ETA. El responsable de política municipal i autonòmica socialista, Antonio Hernando, entre altres, es va pronunciar en el mateix sentit.

Però a Ferraz no tothom pensava el mateix. Fonts de l'executiva socialista van explicar a l'ARA la seva "sorpresa" per la sentència contra Bildu i van afegir que "no comparteixen" la posició del Tribunal Suprem (TS) ni la dels membres del PSOE que com Rubalcaba s'han posicionat frontalment en contra de la presentació de Bildu a les eleccions. No entenen com és que ara es declaren il·legals llistes que fa quatre anys ho eren com les d'Eusko Alkartasuna.

I lluny de Madrid tampoc van callar les veus dissonants. El PSC va qualificar de "no adequada" la decisió del TS i va exposar que espera que el Tribunal Constitucional (TC) ho pugui "esmenar" i no faci falta que Bildu presenti un recurs al tribunal d'Estrasburg. Després de l'executiva, l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, va lamentar que la decisió afecti partits amb "solera democràtica" en referència a EA i Alternatiba, i que pugui dificultar el procés de pau al País Basc.

L'alcalde de Sant Sebastià, el socialista Odón Elorza, va ser més contundent. Va dir que la decisió del Suprem havia estat "un error". Acatarà la mesura, però no la comparteix "en absolut" perquè posa de manifest que "no es vol donar una oportunitat per avançar en un camí cap a la pau". Va assegurar que dins el PSE-EE molts pensen el mateix.

Al PP, en canvi, la satisfacció era completa, i la unitat també. Mariano Rajoy va dir que "la immensa majoria dels espanyols" estaven "molt contents" i "d'enhorabona". Rajoy va afegir que la sentència era "justa i necessària". Davant d'un PSOE dividit, el PP va saber capitalitzar un regal inesperat que enforteix els seus postulats de cara al 22-M.

stats