Crònica 22/03/2012

La sentència desmunta l'estratègia de Matas

La condemna a presó de Jaume Matas, expresident balear, fa que l'estratègia de la seva defensa es desmunti. Una estratègia basada en el fet que, segons Matas, ell només prenia decisions "polítiques".

Enric B. Abelló
2 min
La sentència desmunta l'estratègia de Matas

PALMA.La sentència del judici pels pagaments fraudulents al periodista Antonio Alemany desmunta l'argument principal de la defensa de l'expresident Jaume Matas en tot el cas Palma Arena: que ell prenia decisions polítiques però que no era qui feia els contractes, i, per tant, no podia haver comès cap delicte.

Precisament perquè Matas prenia decisions polítiques i no administratives se'l condemna com a inductor de la majoria de delictes -frau a l'administració, falsedat en document mercantil i oficial, prevaricació i malversació de fons públics-. Només seria autor directe del delicte de tràfic d'influències.

Matas s'escudava darrere del famós "que es faci" que ja havia criticat el jutge instructor, José Castro, quan l'havia interrogat. L'expresident assegurava que ell deia que es fes alguna cosa i que eren els seus subalterns els que ho executaven. Durant el judici va recordar que "no tenia competències per contractar".

La línia d'Alberca es desfà

La condemna com a inductor dels delictes desfà la línia de defensa que l'advocat de Matas, Antonio Alberca, duia en les altres peces del cas Palma Arena. Ahir mateix l'antic advocat de l'expresident i actual president del Consell Consultiu de les Illes Balears, Rafel Perera, reconeixia que és "summament difícil" que el recurs al Tribunal Suprem prosperi perquè la sentència està "molt ben treballada". De fet, fins i tot recomanava que se la llegís Iñaki Urdangarin, imputat en la peça número 25, la del cas Nóos.

Alberca assegurava ahir que "de moment" mantindria l'estratègia de defensa i que "no hi ha cap prova" en contra del seu client, que per això confia guanyar el recurs. Però l'escrit amb què el fiscal Pedro Horrach admet que no veu necessària la presó preventiva també demostra que està molt convençut que la confirmació de la sentència "es preveu pràcticament assegurada".

De fet, segons fonts pròximes a la Fiscalia Anticorrupció, la sentència crea un precedent en el cas que pot dur a més pactes amb la fiscalia. L'exdirector de Comunicació del govern, Joan Martorell, i l'empresari Miguel Romero van pactar amb la fiscalia i n'han sortit amb condemnes que els permeten evitar la presó, de menys de dos anys. Matas, l'inductor "des de l'ombra" segons diu la sentència, té una condemna pendent de sis anys i dos dies de presó. Alemany està condemnat a tres anys i nou mesos.

stats