Crònica 27/02/2011

"Ens sentim maltractats i desmotivats"

2 min
Cipsa Monocara busca un crèdit de 120.000 euros.

El Grup Cipsa és un conglomerat de sis empreses vallesanes relacionades amb la fabricació de circuits d'alta tecnologia que dóna feina a 110 persones. Guillermo Baella és l'administrador de dues d'aquestes societats, Cipsa Laser i Cipsa Circuitos Monocara, que com moltes altres empreses ha tingut el seu director financer trepitjant moltes oficines bancàries per buscar crèdit.

Al setembre passat, després de molts intents, van anar directament a l'Institut de Crèdit Oficial. Van aconseguir reunir tota la documentació exigida i van complir els terminis estipulats. Finalment hi va haver recompensa: l'ICO els va concedir 100.000 euros -la meitat dels que van demanar-, que van arribar quatre mesos després. L'empresa seguia necessitant 50.000 euros més, que va aconseguir a través d'un crèdit d'una entitat financera, això sí, avalat amb patrimoni personal.

Tanmateix, una altra de les empreses del grup, Cipsa Circuitos Monocara, necessita 120.000 euros per finançar-se que encara no ha aconseguit. Ja que els bancs espanyols tenen l'aixeta del crèdit tancada, l'empresa busca altres solucions, entre elles, la possibilitat d'aconseguir finançament de bancs estrangers.

"Algunes empreses amb projectes viables han plegat", explica Baella. L'administrador de Cipsa Laser i Cipsa Monocara es pregunta on van a parar els crèdits de l'ICO que gestionen les entitats financeres i que no concedeixen a les empreses que els sol·liciten. La patronal Cecot entén que bancs i caixes utilitzen els crèdits no aprovats per finançar-se. Segons la seva opinió, les entitats no estan renovant algunes de les pòlisses que vencen i traslladen aquests crèdits a l'ICO.

Les dificultats per accedir al finançament desmotiven les empreses, que necessiten crèdit per créixer i ser competitives. "D'alguna manera, ens sentim maltractats", assegura Baella. Les empreses del Grup Cipsa comencen a deixar enrere la pitjor època de la crisi. Baella admet que el 2009 va ser un any molt dolent, però que el 2010 ja van tornar els beneficis.

stats