Crònica 05/09/2011

La festa sindical de Rodiezmo certifica el divorci PSOE-UGT

Joan Rusiñol
2 min
Cándido Méndez, de la UGT, ahir a Rodiezmo amb el veterà diputat socialista Alfonso Guerra.

MADRID.Quan el socialisme espanyol presumia de ser l'avantguarda de l'esquerra europea José Luis Rodríguez Zapatero obria el curs polític a Rodiezmo (Lleó), a la festa minera que cada any organitza el sindicat UGT. Ahir, per segona edició consecutiva, no hi va assistir. Tampoc hi havia cap membre de la direcció del PSOE ni del govern espanyol.

Les relacions entre el Partit So cia lista i el sindicat germà són tenses per la gestió que l'executiu ha fet de la crisi i s'han acabat de deteriorar amb la reforma constitucional que van pactar Zapatero i Mariano Rajoy. La pluja de crítiques al president espanyol va ser forta. El secretari general ugetista, Cándido Méndez, va rebutjar el fons i la forma de la modificació. Va acusar el PSOE i el PP d'haver comès un "acte de submissió" de la política a la ideologia que ha provocat la crisi. Per Méndez, els dos partits "han quedat desautoritzats per la realitat". Els sindicats han convocat manifestacions per demà arreu de l'Estat espanyol.

Guerra contra els nacionalistes

Qui no va faltar a la festa minera, com és tradició, va ser el diputat socialista i president de la Fundació Pablo Iglesias, Alfonso Guerra. Va aprofitar l'acte per defensar els canvis constitucionals. Segons va dir, "la veritat a vegades no agrada de sentir", però són temps difícils i Zapatero ha hagut d'empassar-se "una píndola enverinada". Guerra, l'home que es vantava d'haver passat el ribot a l'Estatut, va carregar contra els grups nacionalistes per haver dit que el PP i el PSOE trenquen el consens constitucional i al mateix temps haver presentat a la reforma esmenes a favor del dret a l'autodeterminació de Catalunya i Euskadi.

Conscient que el candidat Alfredo Pérez Rubalcaba té mala peça al teler de cara a les eleccions espanyoles, un altre veterà, Felipe González, va admetre ahir que si aconsegueix el nombre d'escons que ara té el PP ja serà un resultat "raonable".

stats