Crònica 06/09/2011

Els sindicats accepten moderar salaris fins al 2014

Sindicats i patronal reprenen avui les converses sobre la negociació col·lectiva. CCOO i UGT estan disposats a prorrogar la moderació salarial, però ahir van demanar esforços també als empresaris.

Miquel Codolar
2 min
El ministre de Treball, Valeriano Gómez, assegura que la banca és la culpable del 20% d'atur que té Espanya.

Madrid.Els sindicats estan disposats a acceptar una pròrroga de la moderació salarial que estableix l'acord de la negociació col·lectiva 2010-2012 si l'objectiu és "protegir els llocs de treball". El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, va justificar aquesta posició perquè "les circumstàncies econòmiques no seran gaire favorables". Els sindicats estan disposats a fer "tots els esforços" per arribar a un acord durant la reunió que mantindran avui amb la patronal. Des de CCOO, Ignacio Fernández Toxo també va defensar la moderació dels sous durant el 2013 i el 2014 perquè la situació és "tremendament greu".

Però la firma no sortirà de franc als empresaris, o almenys això és el que van advertir els líders sindicals, que reclamen el desbloqueig dels convenis col·lectius. Méndez va assegurar que si la negociació està bloquejada "no és per culpa dels sindicats" i va puntualitzar que hi ha cinc milions de treballadors que encara no han actualitzat els seus sous, dos milions que encara han de signar els convenis del 2010 i tres més que estan pendents de la signatura dels del 2011. Els sindicats també esperen arrencar el compromís de les empreses de contenir els beneficis apostant per millorar el teixit productiu. Toxo va dir que és "injust i reduccionista" demanar sacrificis només als treballadors.

El president de la patronal madrilenya i vicepresident de la CEOE, Arturo Fernández, va subratllar que "en el bon diàleg" dels representants dels sindicats i la patronal "entenem que la contenció salarial és imprescindible". Fernández no va comentar quines podrien ser les contrapartides dels empresaris però va dir que a la reunió d'avui es podrien concretar les bases de l'acord, tot i que va advertir que el procés de la negociació col·lectiva és lent.

Cost dels subsidis

Les prestacions als desocupats es "disparen", segons va reconèixer ahir el ministre de Treball, Valeriano Gómez, que va advertir que Espanya és un dels països de la UE que més gasta en aquest concepte. Va afirmar que enguany el cost dels aturats serà de 30.000 milions d'euros per a l'Estat. En concret, els diners que va pressupostar l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero per al servei públic d'ocupació per a aquest any són 30.140 milions d'euros, xifra que representa dues terceres parts de la despesa del ministeri te Treball.

Valeriano Gómez va assegurar ahir que la culpa de l'elevat atur espanyol no és ni de la regulació ni de les autoritats laborals, sinó de les institucions financeres. A més, va criticar els que defensen la implantació d'un contracte únic perquè, al seu parer, suposaria un canvi radical en la legislació espanyola i no seria una bona solució.

stats