EDUCACIÓ
Crònica 27/10/2011

Els sindicats d'ensenyament reactiven les protestes per la tisorada

Una concentració unitària de tots els sindicats d'ensenyament catalans enceta avui un nou calendari de mobilitzacions antiretallades, en què no descarten la vaga. Denuncien "el deteriorament" dels centres.

Sònia Sánchez
2 min
Representants sindicals es van tancar unes hores a la seu d'Ensenyament el març passat.

Barcelona.Semblava que la reivindicació de la immersió lingüística, que va protagonitzar l'inici del curs escolar el mes passat arran de la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i la feina de reprendre les classes havien aconseguit apaivagar les protestes que mestres i professors van protagonitzar abans de l'estiu contra la retallada en educació. El silenci dels docents -matisat per la seva participació en convocatòries generals com la del moviment 15-M el 15 d'octubre- es trenca aquesta tarda amb una concentració unitària de tots els sindicats d'ensenyament, convocada simultàniament a les quatre capitals catalanes. La protesta pretén ser només "el primer pas per fer que s'estengui la mobilització a l'escola pública catalana", va assenyalar el responsable d'ensenyament públic de CCOO, Marc Sangüesa.

Representants d'USTEC-STS, CCOO, UGT, ASPEPC-SPS i CGT van fer una crida a tota la comunitat educativa a participar en aquesta concentració i van anunciar un calendari de protestes per als pròxims mesos que encara està per definir i en el qual "no es descarta una vaga com a últim recurs", segons la portaveu d'USTEC, Rosa Cañadell.

Rebaten Rigau: "Hi ha malestar"

Amb la vista posada en els pressupostos de la Generalitat per al 2012 que s'han d'aprovar abans d'acabar l'any, van advertir que incrementaran les mobilitzacions "si la precarització de la feina docent i el deteriorament dels centres no s'atura", en paraules de Cañadell. Segons els representants sindicals, el manteniment íntegre de la plantilla pública docent amaga una reducció real d'uns 800 llocs de treball per jubilacions no cobertes, segons USTEC, a més d'una "precarització" de les condicions laborals per l'increment dels contractes d'un terç i de mitja jornada. "Els mestres fan més hores lectives i menys hores de coordinació, amb menys salari i més alumnes per aula. Fa molt difícil l'atenció a la diversitat i al fracàs escolar", va apuntar Cañadell, que va assegurar que "en contra del que diu la consellera, hi ha un malestar molt gran als centres per aquesta situació".

Però la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va insistir ahir mateix, responent als sindicats des de Girona que la caiguda dels fons públics "no ha afectat la qualitat de l'ensenyament" gràcies -va dir- a "l'esforç evident del professorat", que ha incrementat les seves hores de feina. Rigau va voler diferenciar la situació catalana de la que viuen les escoles en altres comunitats autònomes que pateixen retallades i va assegurar que el Govern "està fent el màxim perquè els ajustos pressupostaris no afectin negativament" el sistema.

stats