REFORMES
Crònica 28/04/2011

El sindicats desconfien del Pla d'economia submergida

Redaccio
2 min

Madrid.Els sindicats CCOO i UGT consideren que el pla del govern espanyol contra l'ocupació submergida no farà aflorar la major part del treball no declarat, no millorarà la protecció dels treballadors, no augmentaran els ingressos públics ni s'eliminarà la competència deslleial entre empreses. Els dos sindicats es van expressar d'aquesta manera en el document que recull les seves observacions al segon esborrany del reial decret llei de mesures per l'aflorament i el control de l'ocupació submergida que el consell de ministres aprovarà demà.

Segons els sindicats, la posada en marxa d'aquest pla no és adequada "ni en el temps ni en la forma ni en el contingut" perquè es tracta d'un pla "més voluntarista que realista". També consideren que la reforma només respon a "cobrir l'expedient" de les exigències europees. Els sindicats lamenten que el text exclou el treball domèstic perquè assenyala "les empreses" com a àmbit d'aplicació, cosa que apunten que perjudica sobretot les dones.

Frau a Catalunya

Els tècnics del ministeri d'Hisenda i Pressupostos van quantificar ahir el pes de l'economia submergida a l'Estat en 82.000 milions d'euros, una xifra propera al 8% del PIB. Pel que fa al pla que el govern espanyol vol aprovar demà reclamen que es reconegui als treballadors regularitzats la cotització de tot el període durant el qual hagin treballat, i no només des del gener del 2011, tal com recull l'esborrany del pla.

Així, consideren que els mateixos treballadors demanarien als empresaris que normalitzin la seva situació. Consideren que calen estímuls addicionals perquè els empresaris regularitzin la situació. Catalunya lidera el rànquing de les autonomies on més ocupació submergida hi ha a l'Estat, segons les dades de Gestha, seguida per Madrid i Andalusia. Amb mesures que redueixin el frau en un 10% a l'Estat, la Seguretat Social recaptaria més de 13.000 milions d'euros addicionals.

stats