REFORMA LABORAL LES REACCIONS
Crònica 14/02/2012

Els sindicats dubten de la legalitat del decret

Els sindicats denuncien que alguns punts de la reforma laboral poden ser inconstitucionals. La ministra de Treball ho nega però es mostra oberta a "estudiar" les seves propostes per "enriquir" la norma.

Joan Faus
3 min
Els líders de la patronal CEOE i Cepyme, i els sindicats UGT i CCOO, ahir en la reunió amb la ministra Báñez.

MADRID.Els sindicats van sortir amb un posat pessimista de la reunió que van mantenir ahir, juntament amb la patronal, amb la ministra de Treball, Fátima Báñez. Era la primera trobada entre el govern espanyol i els agents socials des de l'aprovació divendres del decret llei de la reforma laboral, que facilita l'acomiadament amb indemnitzacions de 20 dies, com reclamaven els empresaris i la Unió Europea.

Els secretaris generals de la UGT -Cándido Méndez- i de CCOO -Ignacio Fernández Toxo- van dubtar que l'executiu introdueixi canvis significatius en el decret en la seva tramitació al Congrés de Diputats, i van incorporar nous arguments en el seu rebuig frontal a la reforma. Els sindicats consideren que alguns aspectes de la norma, que va entrar en vigor dissabte, podrien vulnerar la Constitució. Una afirmació que va desmentir la ministra Báñez.

En la roda de premsa posterior a la reunió, que va durar una hora, Toxo va posar dos exemples de la suposada "inconstitucionalitat", que va dir que estan estudiant els serveis jurídics dels sindicats. D'una banda, va denunciar que el decret "discrimina" entre les empreses d'un màxim de 50 treballadors i les altres, ja que les primeres poden aplicar el nou contracte per a emprenedors. Aquest contracte permet acomiadar sense indemnització els treballadors -que han de ser menors de 30 anys- durant el període de prova d'un any. El líder de CCOO va assegurar que un 95% de les empreses podran beneficiar-se d'aquest contracte i de l'acomiadament "lliure i gratuït". "Serà més precari que els contractes temporals actuals", va lamentar.

D'altra banda, el segon punt d'inconstitucionalitat és el rol de la Comisión Nacional Consultiva de Convenios Colectivos, que tindrà l'última paraula per decidir la desvinculació d'un conveni si empresaris i treballadors no han arribat a un acord en els dos anys de termini que fixa el decret. "Hi ha sentències del Tribunal Constitucional que impedeixen que l'administració pugui dictar laudes obligatoris i en aquesta comissió hi ha l'administració", va dir Toxo. Els sindicats i la patronal també integren la comissió.

Báñez diu que és constitucional

La ministra de Treball va fer una valoració més positiva de la trobada. Báñez es va mostrar disposada a "estudiar" les reclamacions dels sindicats però, alhora, convençuda de la constitucionalitat de la reforma. Va assegurar que el decret respecta el diàleg dels agents socials en la solució extrajudicial dels conflictes però hi incorpora "regles clares" per posar un "final" a les negociacions per renovar un conveni. La ministra, que també es va reunir amb les organitzacions de treballadors autònoms, es va declarar oberta a "millorar i enriquir" la norma en el seu tràmit parlamentari i en les trobades tècniques que mantindran els pròxims dies representants de l'executiu i els agents socials. Báñez va qualificar de "completa i equilibrada" la reforma. "Ningú hi perd i tothom hi guanya", va dir. Una visió que no comparteixen els sindicats.

La ministra no va voler valorar detalladament les reclamacions de CCOO i UGT, com que es reposi l'opció que el treballador acomiadat de manera improcedent pugui optar a la readmissió o a cobrar la indemnització de 33 dies per any treballat. També li van sol·licitar que es respecti la totalitat de l'acord, amb una vigència de tres anys, que van assolir fa unes setmanes els agents socials en sous i negociació col·lectiva. En aquest sentit, Méndez va demanar el suport de la patronal -que no va comparèixer davant de la premsa- en la defensa d'aquest pacte.

Tot i les paraules de Báñez, els sindicats desconfien de la seva voluntat de diàleg. "No volem aixecar falses expectatives. El que s'ha de corregir no són errors sinó horrors", va dir Méndez. "És un camí erroni, injust i molt perillós. És inútil i desequilibrat per superar l'atur". Per Toxo la reforma destruirà "molta ocupació a curt termini" i "no és en favor dels aturats, sinó que els culpa de la situació". Els sindicats, que ahir es van reunir amb representants del PSOE i avui ho faran amb CiU, no van aclarir si convocaran una vaga general. "Anirem compassant les mobilitzacions als nostres objectius i a la situació", va dir Méndez. La primera és el dia 19.

stats