Crònica 30/03/2012

Els sindicats es fan forts a la petroquímica

Dani Revenga
2 min

La força dels sindicats en un sector industrial com el petroquímic de les comarques de Tarragona explica l'alt seguiment que hi va tenir la convocatòria de vaga. Els sindicats parlen d'un 90%, mentre que la patronal AEQT reconeix un seguiment desigual. L'èxit de la vaga va tenir un element destacat en l'acció estratègica dels piquets. El fet que les empreses químiques de Tarragona estiguin concentrades en dos grans zones va facilitar que aquests grups tallessin els accessos i dissuadissin molts treballadors que volien exercir el seu dret a anar a treballar.

Un d'aquests punts va ser la rotonda d'accés a la refineria de Repsol, on treballen gairebé 2.000 persones. D'aquestes, menys de 200, repartides en tres torns, formaven els serveis mínims, imposats pel Govern i considerats "abusius" pels sindicats. Un centenar de representants de CCOO, UGT i CGT s'hi van fer forts durant la nit. No hi va haver cap problema amb l'entrada del torn de les sis del matí, ja que la seixantena de treballadors que començaven la seva jornada a aquesta hora formaven part dels serveis mínims. El moment més crític, tot i que no hi va haver incidents remarcables, va arribar poc abans de les vuit, que és l'hora d'entrada de la majoria del personal. La presència dels piquets va fer que molts vehicles particulars giressin cua.

Vicenç Díaz, de CCOO, explicava: "És un sector molt conscienciat, però no tothom hi està, i per això estem nosaltres". L'arribada dels autobusos de treballadors va ser el moment més intens de la seva acció. Alguns d'aquests vehicles col·lectius ja havien estat dissuadits a la plaça Imperial Tarraco de Tarragona, lloc de pas de molts, on es va muntar un piquet amb aquesta missió. Els que van aconseguir arribar a la refineria van provocar la intervenció dels Mossos d'Esquadra, que fins a aquell moment no havien intervingut i havien deixat fer els piquets. Els agents de policia van convèncer els piquets que deixessin passar els treballadors. Això sí, van haver de recórrer a peu els dos quilòmetres que separen la rotonda de la refineria, ja que els piquets no van permetre el pas dels autobusos.

Picaresca per evitar els piquets

Alguns treballadors van tirar de picaresca per intentar saltar-se el bloqueig. El truc més utilitzat, fotocòpies de documents en què se'ls identificava com a "serveis mínims". Una estratègia que Díaz assegurava que difícilment té èxit: "Tenim gent de totes les empreses que treballa aquí, tothom es coneix, i això ens permet saber si ens enganyen". Treballadors que intentaven accedir per camins o d'altres que van entrar-hi de matinada per evitar els piquets són més fórmules per escapar-se de la seva acció dissuasòria. Tot i que segurament el premi de la picaresca se l'hauria emportat un treballador que explicava: "Només he vingut per trucar al meu cap des d'aquí i dir-li que no em deixen entrar. Així no treballo i no em descompten el dia".

stats