MOBILITZACIÓ
Crònica 11/03/2012

Prova de foc dels sindicats de cara a la vaga general

La UGT i CCOO coincideixen que la vaga general del 29 de març és la que acumula més arguments de les vuit que s'han convocat des de la Transició. Les 60 manifestacions d'avui seran l'últim assaig.

Ara
2 min
Prova de foc dels sindicats de cara a la vaga general

BARCELONAEls sindicats es carreguen de raons per legitimar la convocatòria de la vaga general del 29 de març. Ahir, en diferents escenaris, el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, i el de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, van destacar que "en cap ocasió anterior hi havia hagut tants arguments" a favor, en referència a les set vagues generals que s'han consumat fins ara des del 1978.

També van justificar que la reforma laboral que planteja el govern espanyol representa "una regressió social sense precedents" i que la convocatòria "es inevitable". Cándido Méndez va assegurar que la reforma laboral només servirà per incrementar la desocupació amb l'acomiadament de molts treballadors i l'empobriment dels que tenen feina, als quals se'ls reduirà el sou. Això acabarà en un cercle viciós que comportarà una reducció del consum, amb menys ingressos per a l'Estat. El líder de la UGT va recordar que en un sol mes s'ha passat de formalitzar un acord entre patronal i sindicats a convocar una vaga.

Méndez, que va realitzar aquestes declaracions en una roda de premsa prèvia a una reunió amb delegats i afiliats del sindicat a Burgos, va insistir que la vaga general no s'ha d'entendre com una confrontació democràtica amb el govern, perquè els afectats són tota la societat i, especialment, els treballadors. "Tots perden i ningú guanya", va resumir Méndez. La suma dels efectes de la reforma laboral amb els de les retallades de l'estat del benestar, que segons el líder sindical augmentaran en el futur, provocaran una "regressió sense precedents".

El secretari general de CCOO també va criticar l'actitud del govern de Mariano Rajoy, perquè "és la reforma més lesiva de tota la història de la democràcia, perquè ataca els elements més bàsics del dret al treball". Ignacio Fernández Toxo va assenyalar als periodistes en un acte del dia de la classe Obrera gallega al Ferrol que volen "que [la vaga] tingui efecte sobre la tramitació parlamentaria" de la reforma laboral. Fernández Toxo va indicar que esperen "que aquest sigui el mes en el que es pugui corregir la reforma laboral".

Marxa enrere

El màxim responsable de CCOO es va mostrar esperançat que les 60 manifestacions convocades aquest migdia en tot el territori espanyol serveixin de "toc d'atenció" al govern. "Espero que a Rajoy no li passi el mateix que quan ell era vicepresident d'Aznar el 2002", en al·lusió al rebuig social que havia generat llavors l'anomenat decretazo. Segons Fernández Toxo, es va haver d'esmenar "i pel camí van caure sis persones del consell de ministres".

Per la seva banda, el president del govern, Mariano Rajoy, va respondre per segon dia consecutiu a la convocatòria de la vaga general. En un acte electoral andalús juntament amb el candidat del PP, Javier Arenas, Rajoy va tornar a defensar les reformes estructurals iniciades. "No ens podem quedar enrere amb receptes del segle XIX. No és un problema d'ideologies sinó de fer el que creiem que és necessari", va argumentar Rajoy.

stats