10/04/2012

Els sindicats ofereixen un gran consens per la reactivació

2 min
Els sindicats ofereixen un  gran consens per la reactivació

BARCELONA.Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, temen des de l'inici de les mobilitzacions en contra de la reforma laboral, que va derivar en la vaga general del 29 de març, perdre el seu paper d'interlocutors socials. Amb la majoria absoluta del PP, i forçat contínuament pels mercats, que no tenen la seguretat que Espanya pugui sortir-se'n sense necessitar l'ajuda dels seus socis europeus, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, no sembla que pugui ni vulgui escoltar els sindicats. Però UGT i CCOO ofereixen ara un gran consens social i polític que permeti la reactivació econòmica.

Els secretaris generals dels dos sindicats, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, han enviat una carta a Mariano Rajoy en què li reclamen i ofereixen un gran consens, aprofitant que tant la reforma laboral com els pressupostos del 2012 estan en tràmit parlamentari, amb la possibilitat de modificar algunes mesures mitjançant esmenes. "Seria una bona ocasió", s'afirma, i es recorda que la vaga general va demostrar, segons el parer dels dos líders sindicals, que la "majoria de la societat espanyola està en contra de la reforma laboral", i que la societat està "immersa en un profund conflicte social". També afirmen que els pressupostos del PP acabaran generant més atur i debilitaran la cohesió social.

Els sindicats, però, no oculten la realitat del problema i asseguren, en la carta a Rajoy, que són conscients "de la gravetat de la situació per la qual passa Espanya". La idea central és que, malgrat que sigui del tot necessari reduir el dèficit, "aquest objectiu ineludible ha de ser compatible amb estímuls per a l'activitat econòmica, que és l'única que pot generar ocupació". Alhora s'aposta també per un impuls del canvi en el patró de creixement i per "mantenir les xarxes de protecció social i els serveis públics que caracteritzen l'estat del benestar".

Els líders sindicals, per tant, volen ser-hi, i intenten no quedar al marge de les reformes, entenent que mantenir la tensió social amb noves mobilitzacions serà complicat dins el context de la crisi a Europa, encara que pendents de les eleccions presidencials a França i de la possibilitat que guanyi el candidat socialista François Hollande, partidari de flexibilitzar les mesures d'austeritat.

Legitimitat de les urnes

En la carta a Rajoy s'assegura que, sense posar en discussió "la legitimitat atorgada per les urnes", Espanya "necessita un gran consens social i polític". Els sindicats s'ofereixen a negociar de manera "sincera i responsable" per permetre acords entre tots els actors socials i polítics que es puguin traslladar després al Congrés mitjançant esmenes tant sobre la reforma laboral com sobre els pressupostos.

L'oferiment també es farà a les organitzacions empresarials -amb qui es recorda que es va arribar a un acord sobre la moderació salarial- i als partits polítics amb representació parlamentària.

El nou gest dels sindicats, però, pot quedar en poca cosa, en vista de la pressió enorme dels inversors, que estan provocant un encariment del finançament d'Espanya, fet que obliga el govern a accelerar les diverses reformes en curs de manera urgent. És, però, una mostra que la gravetat de la situació podria acostar posicions entre tots els agents socials i polítics.

stats