Crònica 31/12/2010

Els sindicats es rebel·len contra el nou conseller de Salut

Lara Bonilla
2 min
Boi Ruiz revisarà el model de gestió del sistema per veure "com s'estan gastant els diners".

BarcelonaEren les nou del matí quan el nou conseller de Salut, Boi Ruiz, arribava en cotxe oficial a la seu del departament. Ahir era el seu primer dia de feina. Sobre la taula, l'esperaven les carpetes amb el traspàs d'informació que li havia preparat l'equip de l'exconsellera, Marina Geli. Si s'ha de jutjar pel gruix de les carpetes, li espera un any difícil. Haurà de garantir la sostenibilitat del sistema sanitari en un context de crisi econòmica com l'actual. De moment, la rebuda d'una part del sector ha estat freda.

El sindicat Metges de Catalunya diu que no li dóna ni els 100 dies de gràcia. "Ja el coneixem i té un historial d'enfrontament", diu el secretari general del sindicat, Antoni Gallego. L'acusa d'haver avivat el distanciament amb la professió durant la seva etapa com a president de la patronal sanitària concertada Unió Catalana d'Hospitals i d'haver estat un dels màxims responsables de la vaga de metges del 2006.

No al copagament

El sindicat diu que hauria preferit un conseller que fos "menys d'empresa" i "més metge". També un dels sindicats de l'administració catalana, la CATAC, va criticar el nomenament: "Mas nega el copagament durant la campanya electoral i després posa al capdavant de la sanitat el seu defensor més destacat ". En canvi, el president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, que també assessora el govern de CiU en matèria de sanitat, valora que el nou conseller tingui coneixements de "gestió i del món econòmic". "El que li demano és que sigui dialogant i que no prengui cap decisió que no hagi valorat prèviament", diu Vilardell. El primer repte del conseller serà afrontar la crisi i revisar una cartera de serveis que ja està infrafinançada. Ahir va descartar introduir un sistema de copagament, tot i que des del seu anterior càrrec havia proposat mesures com ara fer pagar pels àpats dels hospitals. Ara aposta per revisar l'organització del sistema, potenciar la xarxa concertada i garantir que la sanitat pública i la privada tinguin les mateixes "regles de joc", segons va assegurar Ruiz a l'ACN.

stats