ES MANTÉ EL 'NO' A LA JUBILACIÓ ALS 67 ANYS
Crònica 20/01/2011

Els sindicats rebutgen intercanviar nuclears per pensions

Elena Freixa
2 min
El govern havia proposat allargar la vida de les centrals nuclears per mantenir llocs de treball.

BarcelonaEl govern espanyol busca lligar d'una vegada per totes un acord amb els sindicats sobre la reforma del sistema de pensions, que inclou la jubilació als 67 anys que els sindicats rebutgen.

L'última oferta que ahir va posar sobre la taula l'executiu era un intercanvi de cromos: s'obria la porta a allargar la vida de les nuclears -la qual cosa garanteix llocs de treball- sempre que les organitzacions sindicals acceptessin retardar dos anys l'edat legal de jubilació. Això sí, aquest oferiment no garantia al cent per cent allargar més anys el funcionament de la central de Garoña, que ha de tancar el 2013, segons el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián. La proposta va topar de nou amb el no dels sindicats CCOO i UGT, que van ser contundents a l'hora d'assegurar que ampliar les negociacions sobre les pensions a altres àmbits com l'energètic o l'industrial no implica, en cap cas, acceptar un retard obligatori de l'edat de jubilació.

La CEOE, disposada a cedir

En paral·lel, el president de la CEOE, Joan Rosell, va afegir una dosi de bona voluntat per poder tancar aquest acord i accelerar les reformes que els empresaris consideren que encara cal afrontar. El líder de la patronal espanyola es va avenir a fer concessions a canvi d'aconseguir un "pacte global", i va subratllar que no aniran amb un programa "de màxims".

Rosell va defensar que els empresaris estan disposats a fer "el que faci falta" sempre que el govern espanyol i els grups parlamentaris es posin d'acord.

La vicepresidenta segona del govern i ministra d'Economia, Elena Salgado, va mostrar-se ahir optimista davant la possibilitat d'aconseguir aquest gran pacte amb el PP en matèria econòmica i, sobretot, pel que fa a les pensions.

El termini que va situar el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per tancar un text amb els sindicats sobre aquesta reforma s'esgota. El proper divendres 28 de gener, el consell de ministres aprovarà l'avantprojecte de llei sobre les pensions i començarà el tràmit parlamentari.

stats