MOVIMENTS SOCIALS
Crònica 06/10/2011

Els sindicats s'afegeixen a les protestes dels 'indignats' dels EUA

Marta Martínez
2 min
La manifestació d'ahir va recórrer el districte financer de Nova York.

Nova YorkAl parc Zucotti de Nova York, el centre neuràlgic de la protesta dels indignats als EUA, era ahir a última hora de la nit -hora catalana- un anar i venir de periodistes amb càmeres, micròfons i llibretes. Unes 2.000 persones es preparaven per una manifestació que havia de ser la més multitudinària del moviment Ocupa Wall Street des que el 17 de setembre van establir el seu campament al cor financer de Nova York per demanar canvis en el sistema polític i econòmic del país.

Quinze sindicats obrers i una vintena d'altres organitzacions socials van unir-se ahir a la convocatòria dels indignats , un suport que els va donar més legitimitat i protagonisme davant l'opinió pública nord-americana. Els indignats celebren que els sindicats els vagin al darrere. "Ens ajudaran a formular demandes més específiques -explicava Daniel Dine des d'una taula informativa- i a exercir una pressió més real".

Un grup d'obrers, amb armilles taronges i cascos de plàstic, destacaven entre la multitud. Treballen al World Trade Center, a pocs metres de la plaça, i van aprofitar la pausa del dinar per mostrar el seu suport. "Les coses han de canviar", opinava Matt Jennings, que tot i treballar tan a prop no s'havia assabentat del moviment fins fa pocs dies, a través dels mitjans.

No a tots els que participen en les protestes dels indignats els ha semblat bé el suport dels sindicats. Tim Weldon, un noi de trenta anys que treballa fora de Nova York, n'és un: "Als Estats Units, els sindicats són l'anticrist, estan demonitzats", explica tot i que admet que la "força humana" que poden aportar és molt positiva. Per ell, la clau és que el moviment s'hagi estès a altres ciutats del país. "Sovint veuen Nova York com una illa, com un món a part", continua, "en canvi si el moviment creix més enllà, vol dir que han començat a escoltar".

El moviment s'estén pels EUA

La coordinació entre les diferents ciutats on es fan protestes és encara un tema que cal millorar, admet el col·lectiu dels indignats . Estan en contacte diari, a través de correus electrònics i Twitter, i sovint demanen consell als novaiorquesos, que s'han convertit en l'exemple a seguir. "Normalment volen que els expliquem qüestions logístiques, com finançar-se, com organitzar-se, però ells també ens ofereixen ajuda", diu Pete Dutro, membre del comitè de finances. A la plaça "arriben pizzes i altres donacions sense parar", explica Isham Christie, un dels coordinadors del moviment. Actualment, Ocupa Wall Street té més de 26.250 euros en donacions sense comptar les aportacions online . En efectiu es recullen a la plaça uns 750 dòlars diaris. I un projecte paral·lel, la creació del diari The Occupied Wall Street Journal -en irònica referència al diari econòmic- han recaptat uns altres 30.000 euros.

Els indignats intenten compartir amb el públic que s'hi acosta la seva pròpia visió del moviment, ja que no estan gaire satisfets amb el retrat que n'estan fent alguns mitjans. "Hem d'anar amb compte -adverteix Joshua James, membre del comitè de comunicacions- perquè els hem de fer entendre que això no és Woodstock [el festival de música i d'art], sinó Wall Street, hem de destacar que això és un moviment polític, no d'esbarjo".

stats