REFORMA DE LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA
Crònica 09/02/2011

Els sindicats s'oposen a lligar els salaris a la productivitat

L'opció de desvincular els salaris de la inflació i lligar-los a la productivitat és el nou front obert entre sindicats i patronal en el marc de la negociació per reformar els convenis col·lectius.

Elena Freixa
2 min
CCOO i UGT creuen que cal més transparència i una productivitat més uniforme en tots els sectors per canviar el model.

Barcelona.La proposta de la cancellera alemanya, Angela Merkel, de vincular els sous dels treballadors espanyols a la productivitat i no a l'IPC ja ha arribat a la mesa de diàleg social i no desperta consens. La patronal veu amb bons ulls la proposta i la defensen com a "imprescindible", mentre que els sindicats no en volen ni sentir parlar i alerten que el model alemany no pot aplicar-se, entre altres coses, pel problema "endèmic" d'inflació que arrossega Espanya, la qual cosa fa que el referent de l'IPC sigui garant del poder adquisitiu dels ciutadans.

El govern espanyol va assumir ahir el compromís d'atendre aquesta petició inclosa dins del pacte de competitivitat de Merkel. El secretari d'estat d'Economia, José Manuel Campa, i l'exministre d'Economia, Pedro Solbes, van assegurar durant una conferència a Berlín que les pujades de salari lligades a la inflació s'han d'acabar, i van apostar pel vincle amb la productivitat, segons informa Isaac Lluch.

Més taxatiu va ser el director general d'estudis del Banc d'Espanya, José Luis Malo de Molina, que va dir que el lligam amb la inflació és "un residu i un obstacle" per a l'economia espanyola.

Pacte de silenci

Sindicats i patronal es van trobar ahir per situar sobre quins punts ha de girar la reforma de la negociació col·lectiva i és segur que la proposta de Merkel serà un punt central d'una discussió que volen que sigui discreta. Totes dues parts tenen fins al 19 de març per arribar a un acord que eviti que l'executiu legisli pel seu compte. "La discreció s'ha demostrat com una bona eina per arribar a acords, tal com s'ha vist amb el pacte de les pensions", van explicar a l'ARA fonts pròximes a la negociació.

Per la UGT, la proposta alemanya requereix d'una transparència en la gestió empresarial que, ara per ara, no es dóna a Espanya. Segons el secretari general del sindicat, Cándido Méndez, també s'han de tenir en compte les diferències en la fortalesa i dimensió del teixit productiu. El secretari d'acció sindical de CCOO, Ramón Górriz, va titllar d'"exercici d'immoralitat" la pretensió de tenir en compte només la productivitat per apujar els sous.

La CEOE ja va posicionar-se clarament a favor de la proposta de Merkel. El vicepresident Arturo Fernández va demanar a les organitzacions sindicals que mirin amb bons ulls una mesura que, tot i ser complicada, és "importantíssima".

Tot i que la primera trobada va servir per fer evidents les distàncies, sindicats i patronals es van marcar un intens calendari de trobades. Altres aspectes que estan sobre la taula són la proposta de la CEOE d'eliminar la pròrroga automàtica dels convenis col·lectius fins que se'n pacta un de nou - anomenada ultraactivitat- i també qüestions relacionades amb la possibilitat que les empreses puguin despenjar-se de manera generalitzada dels convenis col·lectius i no només dels aspectes salarials com fins ara.

stats