PRIMAVERA ÀRAB
Crònica 31/12/2011

Els sirians, contra la Lliga Àrab

Kareem Fahim
3 min
RESISTÈNCIA
 Centenars de persones es manifesten contra Baixar al-Assad a la ciutat d'Adlb. L'alt nivell de participació en les protestes subratlla la capacitat de recuperació del moviment ciutadà, que surt al carrer malgrat l'onada de violència que ha viscut  el país en els últims dies i que coincideix amb la visita de la Lliga Àrab a Síria.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTMalgrat la repressió governamental constant, centenars de milers de persones van omplir ahir els carrers de diverses ciutats a Síria en un intent de mostrar als observadors de la Lliga Àrab la magnitud de l'oposició al president Baixar al-Assad.

Diversos activistes denuncien que soldats de l'exèrcit van matar ahir almenys 12 persones a Hama i al suburbi de Douma, a Damasc. La cadena de televisió Al-Jazira va mostrar imatges de milers de manifestants a Homs, on els observadors van visitar diversos barris.

El nombre de manifestants el van proporcionar els activistes i estava corroborat tant per Al-Jazira com pels vídeos penjats a internet. Tot i que no són les primeres protestes tan nombroses, les xifres subratllen la capacitat de recuperació del moviment de protesta.

"Volem demostrar al món que som manifestants pacífics, no criminals ni membres de bandes armades", deia un manifestant a Daraa. "Les setmanes vinents ratificaran la nostra versió i no la del règim".

Malgrat que les manifestacions pacífiques continuen al país, en els últims mesos s'ha sumat a l'oposició un nombre en augment d'homes armats -incloent-hi desertors de l'exèrcit- que han atacat edificis governamentals i soldats.

Ahir el rebel Exèrcit Sirià Lliure, una milícia de desertors, va dir que aturava la seva ofensiva contra objectius governamentals durant el mes que durarà la missió de la Lliga Àrab al país. El líder del grup rebel, el coronel Riad al-Asaad, va dir a l'agència Reuters que havien aturat els atacs des de l'arribada dels observadors la setmana passada.

Però la seva declaració contrastava amb un vídeo penjat a la xarxa dimecres, que mostrava homes armats disparant contra un comboi governamental. Un dels homes portava una pancarta que deia que pertanyien a l'Exèrcit Sirià Lliure. Més tard, uns activistes van dir que quatre soldats havien mort en l'atac.

Dubtosa legitimitat de la missió

La mostra de força popular d'ahir va produir-se enmig dels dubtes que ha generat la tan esperada missió d'observadors de la Lliga Àrab.

Un conegut dissident sirià, Haytham Manna, que havia donat suport a la missió, va demanar dijous que es canviés el cap de la delegació. El líder, el coronel sudanès Mustafà al-Dabi, ha esdevingut la diana de les crítiques als observadors. Diversos activistes han dit que les seves credencials -va ser cap de la intel·ligència militar sudanesa acusada d'orquestrar el genocidi de Darfur- el converteixen en una mala elecció per encapçalar la missió.

Manna va dir en una declaració que estava "sorprès" per l'elecció d'Al-Dabi. "Coneixem la seva història i la seva gairebé nul·la experiència a l'àrea", va dir. "Demano al secretariat de la Lliga Àrab que treballi amb rapidesa per salvar la missió".

Els observadors han de controlar que el govern compleixi les promeses de retirar les seves forces de les àrees poblades i d'alliberar els presoners polítics. Al-Dabi va despertar les crítiques quan dimecres va dir que la situació al país era "tranquil·litzadora". Ahir, Rússia, un dels principals aliats de Síria, va coincidir amb la visió del criticat coronel.

L'onada de violència dels últims dies ha eclipsat la missió dels observadors. Els activistes han denunciat que la repressió augmenta i que les forces de seguretat han intentat enganyar els observadors vestint els soldats amb uniformes policials.

"Estem segurs que el règim no canviarà per la presència dels observadors", va dir Omar Idlibi, portaveu dels Comitès Locals de Coordinació, que organitzen les protestes. Però va afegir: "Cooperem. Tancar la porta no és correcte."

stats