Crònica 10/12/2011

Francesc Granell "És un avenç institucional i millora la governança de l'euro"

1 min
Cristina Gallach creu que l'acord de la cimera reforça l'eurozona.  Francesc Granell creu que la UE ha avançat institucionalment.

Els acords de la cimera suposen un salt endavant per a l'eurozona?

És un avenç institucional. La governança de la moneda única en surt reforçada perquè els països cedeixen una part important de la seva sobirania nacional i, a més, es dota de nous poder a la Comissió Europea i al Tribunal de Justícia de la UE. I el més important és que tots els països excepte el Regne Unit semblen disposats a acceptar aquesta nova línia d'actuació.

Quines conseqüències pot tenir per a la UE aquest acord entre els governs de l'euro?

El que la història recent ens ha demostrat és que la idea de fer tractats constitucionals era molt perillosa. Els grans acords polítics han de ser sotmesos als Parlaments nacionals i a possibles referèndums. En aquest cas es tracta d'un acord sobretot tècnic i la via intergovernamental hauria de ser suficient.

S'estan creant dues Europes?

Ara ja teníem una UE a dues velocitats perquè no tots els estats membres són a l'euro, així que l'acord segueix en la mateixa línia, fins i tot encara més reforçada perquè hi participen tots els estats i només el Regne Unit se n'ha exclòs.

Com es vincularà aquest acord amb les institucions europees?

Confio que la Comissió tingui més lideratge del que ha mostrat fins ara per definir les seves competències i exercir els nous poders de control que tindrà. El paper del Parlament Europeu, en canvi, no queda gens definit en aquest sistema intergovernamental.

stats