EL MODEL TERRITORIAL
Crònica 24/04/2011

Els sobiranistes d'ICV pressionen Herrera

Cada cop hi ha més independentistes a ICV i des de fa dos anys estan organitzats. Ara pressionen per sobiranitzar més el partit i exigeixen no oblidar les reivindicacions nacionals que es plantejaven en campanya.

Roger Tugas
3 min
Un horitzó nacional donat a conèixer a prada Joan Herrera i Jaume Bosch van fer públic el full de ruta d'ICV en autogovern, que inclou una reforma constitucional i, si falla, un referèndum amb tres opcions, a Prada, en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu de l'any passat.

Barcelona.Si es pensa en una formació catalana que agrupa des d'autonomistes fins a independentistes i en què un sector sobiranista pressiona per radicalitzar el discurs nacional, mentre la cúpula actua a remolc de la societat per "no trencar la cohesió social", a molts els vindrà CiU al cap. Tanmateix, la situació d'ICV és molt similar i, mentre la dinàmica parlamentària porta a limitar la reivindicació a un nou pacte fiscal -ells parlen de "concert econòmic solidari"-, el seu sector sobiranista exigeix a la direcció que lidera Joan Herrera que es mantingui fidel a la proposta de reforma constitucional plurinacional per a l'Estat i que no oblidi el compromís de posterior referèndum d'autodeterminació si la proposta no reïx.

Els militants més nacionalistes s'organitzen en l'àmbit Fet Nacional, hereu del Manifest per unes polítiques sobiranistes a ICV , presentat el 2009, que va condicionar l'última assemblea de Sabadell. La seva coordinadora, Teresa Mira, lamenta que els ecosocialistes siguin "més conservadors en la qüestió nacional que en altres aspectes com l'ecologisme" i que tinguin "dificultats per avançar" en aquest aspecte.

Els votants van per davant

I Enric de Vilalta, el coordinador de l'àmbit de política lingüística, que participa al grup, el defineix com un lobi amb "l'objectiu que ICV doni suport a un procés sobiranista" i, en aquest sentit, reconeix que "els votants van més avançats" que la direcció. De fet, segons una enquesta de l'ARA feta al desembre un 49,2% dels seus electors votarien a favor de la independència i només un 34,4% ho faria en contra.

Amb el suport de nombrosos alcaldables i cada cop més dirigents i d'alguns diputats, el seu repte és que es mantinguin les propostes d'ICV en matèria nacional encara que el ritme el marqui la majoria de CiU i el seu pacte fiscal. De Vilalta considera que "seria un fracàs esgotar la legislatura amb un procés com aquest, que està condemnat a no sortir bé", i per això han fet arribar als parlamentaris d'ICV una proposta de grup de treball intern per preparar ja l'esborrany d'una reforma constitucional que, entre altres compromisos de caràcter federal, incorpori el dret a l'autodeterminació.

El text hauria de servir de base programàtica per a les eleccions espanyoles del 2012. Després, caldria buscar aliats a Espanya per tirar-lo endavant. Mira reconeix que treballen amb la tesi que "no trobaran aliats" -per a una reforma així, de gran dificultat política i legal, cal el suport del PSOE i el PP i un referèndum a l'Estat- i llavors avisa que ja no hi hauria cap excusa per no accelerar el procés sobiranista. En campanya, ICV apostava per un referèndum d'una pregunta amb tres respostes -autonomia, federació o independència-, però la part sobiranista és partidària d'una resposta binària. "Ens agrada la pregunta de les consultes, però potser en cal una de més acceptable per altres forces", apunta Mira.

CiU marca el calendari

El diputat Jaume Bosch, que col·labora amb ells, anuncia que es crearà el grup de treball i que la seva tasca s'aprofitarà de cara al programa de les estatals, però reconeix que "CiU ha marcat el calendari" en matèria nacional i veu "complicat" presentar la reforma constitucional com una iniciativa del Parlament per enviar-la reforçada a Madrid. De fet, ICV ja va reclamar que la comissió parlamentària d'estudi del pacte fiscal s'obrís a altres qüestions relatives a l'autogovern de Catalunya, idea que no va prosperar.

"A Iniciativa el discurs nacional no sempre lliga amb la pràctica", lamenta De Vilalta, però la pressió interna per aconseguir que concordin ja ha començat.

stats