30 ANYS DE LA INVESTIDURA
Crònica 10/05/2011

Els socialistes francesos es disputen l'esperit de Mitterrand

François Hollande i Dominique Strauss-Khan són els favorits per recollir l'esperit de l'expresident François Mitterrand i enfrontar-se a Nicolas Sarkozy en la cursa per les presidencials franceses.

Juli Martí
2 min
El carismàtic líder dels socialistes francesos, François Mitterrand, va ser president de la República Francesa entre els anys 1981 i 1995.

PARÍS.El Partit Socialista francès (PS) celebra avui els 30 anys de l'arribada a la presidència de la República de François Mitterrand, en plena batalla interna per veure qui s'enfrontarà a Nicolas Sarkozy a les eleccions presidencials de l'any que ve. Segons els sondejos, François Hollande, l'antic primer secretari del PS entre el 1997 i el 2007, és l'hereu més clar ara com ara de Mitterrand. Té el 23% de suport enfront del 20% que té el director general de l'FMI, Dominique Strauss-Khan, i el 18% de l'actual secretària Martine Aubry. L'antiga candidata de l'any 2007, Ségolène Royal, sembla haver perdut bona part de la seva capacitat mediàtica i tanca la cua dels candidats amb un 9%.

En tot cas, Hollande reconeix aquest bagatge de Mitterrand i explica que, com l'expresident socialista mort el 1996, en el "seu llarg camí cap a la conquesta del poder, retenia la tenacitat, la voluntat i la capacitat de Mitterrand de poder fer front a les dificultats per obtenir-ne bons resultats". Recordant la seva candidatura, va dir que confiava que el 2012 tingués "un cert aire a 1981".

Beneficiant-se del silenci dels seus principals adversaris, -tal com va fer Mitterrand l'any 1965 quan es va presentar com el candidat unitari de l'esquerra davant De Gaulle-, Hollande sembla que s'erigeix com a principal adversari de Strauss-Khan. Tots dos -i també Martine Aubry- es classificarien per a la segona volta de les presidencials arribant-hi primers, i la guanyarien. En cas que Sarkozy es classifiqués per a la segona volta, Strauss-Khan, amb prop del 65% dels vots, obtindria uns resultats dignes de De Gaulle, i Hollande, amb un 60%, aconsegueix defensar bé la seva candidatura.

El Porsche d'Strauss-Khan

Però l'enfonsament continuat de la imatge presidencial i el tarannà més hortera d'Strauss-Khan, que actua com un recordatori d'allò que no agrada de Sarkozy, han afeblit el seu argumentari davant Hollande. L'últim episodi, protagonitzat per Strauss-Khan, és una foto en què se'l veu pujant a un Porsche valorat en 67.000 €. I els partidaris d'Hollande recorden que ell té un escúter.

Per a l'esquerra amant d'aniversaris el 10 de maig és dia de festa grossa. I el d'enguany, que marca els 30 anys de l'arribada al poder de François Mitterrand, mort el 1996, encara més. Quan falta menys d'un any per a les pròximes presidencials, el camp progressista en general, i els socialistes en particular, recorden les celebracions populars que van seguir l'anunci dels resultats presidencials del maig del 1981. De moment, perquè són temps de celebració, els principals candidats a les primàries del Partit Socialista francès (PS) es disputen l'herència del primer i únic president de la Cinquena República sorgit del partit, del qual havia estat el principal unificador.

Avui, les coses han canviat força. A l'oposició des de fa 9 anys, l'esquerra veu amb angoixa i a la vegada esperança els sondejos que, fa unes setmanes, anuncien l'eliminació a la primera volta de l'actual president, Sarkozy, en benefici de l'extrema dreta conduïda per Marine Le Pen. Seria el que els francesos anomenen un "21 d'Abril" al revés, fent referència a la data de l'any 2002 en què va ser Jospin, el candidat socialista, qui va quedar fora de la cursa presidencial per Le Pen pare. Sembla que, de moment, el lideratge de Sarkozy no és qüestionat per ningú entre els conservadors, o quasi, però si els mateixos resultats es mantinguessin fins passat l'estiu, tenint en compte els parricidis de la dreta francesa, l'actual president podria fins i tot haver de retirar la seva candidatura.

stats