ESCÀNDOL POLÍTIC I SEXUAL
Crònica 28/08/2011

Els socialistes francesos, sota l'ombra de DSK

Els socialistes francesos, reunits aquest cap de setmana a La Rochelle, escalfen motors de cara a les primàries d'octubre. Per sobre dels debats plana l'escàndol DSK, a qui els francesos giren l'esquena.

Jordi Font Comas
3 min
Els dos favorits abraçats François Hollande i Martine Aubry, els dos principals favorits segons els sondejos. Strauss-Kahn havia pactat una candidatura conjunta amb la primera secretària del PS abans que els fets de Nova York ho engeguessin tot a rodar.

PARISEra el líder en tots els sondejos d'opinió, la figura del Partit Socialista (PS) francès que convencia la majoria dels simpatitzants d'esquerra i una part dels conservadors descontents amb la política de Nicolas Sarkozy. Dominique Strauss-Kahn era a dalt d'un avió amb destinació a París quan va ser detingut el 14 de maig a Nova York. A França l'esperaven els mitjans per veure si, finalment, anunciava la seva candidatura a les primàries socialistes, cosa que tothom ja donava per feta. Però el camí de tornada s'ha acabat convertint en una odissea de tres mesos que ha enfonsat l'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI).

Segons els sondejos, el 80% dels francesos no volen que DSK sigui candidat a les eleccions presidencials del 2012. Un 58% dels enquestats tampoc volen que participi en la campanya presidencial, ja que consideren que seria negatiu per a la imatge del PS.

Amb aquestes dades, no sembla que la decisió del jutge nord-americà Michael Obus d'abandonar definitivament els càrrecs contra DSK hagi tingut l'efecte revulsiu que molts simpatitzants d'esquerra esperaven. La poca claredat de les conclusions del fiscal de Nova York sobre el que va passar a l'habitació 2806 i la denúncia contra DSK per intent de violació interposada per l'escriptora Tristane Banon no contribueixen a recuperar la popularitat de Strauss-Kahn.

En el si del PS, l'absolució de DSK es va acollir dimarts passat amb una alegria continguda, com si no es volgués que la notícia dominés la campanya de les primàries. Després de les reaccions obligades en conèixer el final del procés contra DSK, els candidats socialistes, reunits aquest cap de setmana a la universitat d'estiu de La Rochelle (sud-oest de França), han centrat les seves intervencions en les propostes polítiques que presentaran a les primàries, que se celebren a dues voltes el 9 i el 16 d'octubre.

Decantar la balança

Alguns analistes opinen que la participació de DSK en les primàries crearia més divisió en la família socialista. Strauss-Kahn, que manté el silenci sobre les seves intencions quan torni a França, previsiblement d'aquí una setmana, ja no arriba a temps per ser candidat però podria fer trontollar l'equilibri de forces decantant-se públicament per un dels altres sis candidats.

En principi, DSK s'inclinaria per Martine Aubry, la primera secretària del PS, amb qui va pactar una candidatura conjunta que es va esguerrar després dels fets a Nova York. Però fins i tot els fidels a Aubry temen que un pronunciament de DSK a favor de la candidata sigui contraproduent, precisament per la mala imatge que manté l'exdirector gerent de l'FMI.

Si bé els candidats a les primàries socialistes han manifestat públicament la seva satisfacció per l'absolució de DSK, cap d'ells, almenys en públic, s'ha atrevit a proposar-li un rol en la campanya ni a pronosticar el seu futur polític. L'entrada en escena de DSK és un risc que, per ara, sembla que ningú vol assumir i el paper que pugui adoptar l'exdirector de l'FMI serà, en tot cas, molt secundari.

Sense l'estela de DSK, el PS cerca ara la unió enmig de la batalla fratricida per designar el representant del partit a les presidencials del 2012. Els tres favorits, Martine Aubry, François Hollande i Ségolène Royal, van arribar junts dijous a la cita de La Rochelle per mostrar que tots són socialistes, que tenen el mateix objectiu comú de derrotar la dreta i que estan disposats a donar tot el suport al guanyador de les primàries. Però la calma va durar només unes hores.

Un partit que "feia pena"

Aubry, alcaldessa de Lille, va penjar-se divendres la medalla d'haver reconduït un partit que "feia pena" quan va heretar la secretaria general el 2008 de mans d'Hollande. Amb aquest atac, la filla de Jacques Delors buscava retallar els deu punts que la separen d'Hollande, favorit en les enquestes amb el 42% d'intenció de vot. Però Hollande, president del departament occità de la Corresa, no va caure en la provocació: "Tinc un deure superior, que és parlar als francesos, i vull ser respectuós perquè res no danyi la imatge dels candidats".

Enmig del foc creuat entre Hollande i Aubry, Ségolène Royal, la candidata socialista que va perdre les eleccions del 2007 davant Nicolas Sarkozy, busca suports dins el partit per acostar-se als favorits. Amb un 18% d'intenció de vot, Royal es presenta com "la presidenta de les solucions".

La llista de candidats a les primàries la completen Arnauld Montebourg (5% d'intenció de vot), Manuel Valls (3%) i Jean-Michel Baylet (1%). Cap dels tres tenen opcions de guanyar, tot i que Valls, de 49 anys i fill d'un pintor català emigrat a França, ha estat declarat com el millor candidat per la revista The Economist . La publicació britànica considera que és l'únic que presenta un discurs innovador, que posa l'èmfasi en la seguretat -històricament tema estrella de la dreta- i que abandona els dogmes més tradicionals de l'esquerra que encarnen Aubry i Hollande. Tots dos són de la mateixa generació que Strauss-Kahn (62 anys) però, a diferència de l'exdirector de l'FMI, tenen un futur polític clar i definit.

stats