Crònica 09/06/2011

Els socialistes fan pedagogia del seu 'no' als pressupostos

Sara González
2 min
La portaveu econòmica del PSC, Rocío  Martínez-Sampere, al Parlament.

Barcelona.No és un "no pel no". El PSC vol justificar, davant l'apel·lació a la responsabilitat sense treva que li fa CiU, per què no pot donar suport als pressupostos. Els socialistes, conscients que a les urnes han rebut el càstig de no saber explicar la seva gestió durant la crisi, s'esmercen ara a posar sobre la taula els ets i uts de la seva esmena a la totalitat als comptes d'Artur Mas. El PSC considera que reduir el dèficit a costa de només retallar la despesa i sense comptar amb un augment dels ingressos no és una "política sensata" i té "efectes estructurals més que no pas conjunturals" que es poden evitar.

Els socialistes admeten que aconseguir l'1,3% de dèficit no és "ni fàcil ni indolor", però ho veuen possible seguint un plantejament "alternatiu" al del Govern. Plantegen, d'entrada, un augment dels ingressos conservant l'impost de successions, preveient la bestreta del fons de competitivitat, instaurant una "taxa extraordinària solidària" a conceptes com l'energia nuclear o la distribució elèctrica, i amb una ecotaxa i un "pla ambiciós" contra el frau fiscal. També obren la porta a ser "més austers" en partides com les subvencions i la recalendarització d'inversions, així com fer més ajustos de les despeses d'alta direcció.

Amb tot això, els socialistes creuen possible amortir les retallades en educació i en salut -insisteixen que la tisorada real en sanitat és d'un 9% i no d'un 6,5% com diu el Govern- per no posar en perill la cohesió social en un context d'alta vulnerabilitat dels ciutadans. "Confrontar sense destruir, proposar sense desentendre's i ajudar sense obeir". Aquesta és la consigna que es marca seguir el PSC.

Davant la rotunditat dels socialistes, CiU necessita decidir qui serà el seu aliat. Ja només li queden 24 hores i tot apunta que només pot anar de bracet del PP per aprovar els pressupostos. Ahir el líder d'ERC, Joan Puigcercós, es va reunir amb Mas, però CiU segueix enrocada amb l'eliminació de successions i de la sisena hora, dues de les condicions que posen els republicans per garantir la seva abstenció. Avui, ja contra rellotge, serà la delegació del PP la que negociï amb Artur Mas. El pacte està cantat.

stats