ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 21/11/2011

Els socialistes s'enfonsen a totes les grans ciutats espanyoles

Cristina Mas
2 min
Imatge del recompte a Berriozar, Navarra.

BARCELONANi una, els socialistes no van guanyar en cap de les capitals de província espanyoles. L'hecatombe del PSOE es va fer evident a totes les ciutats grans i mitjanes.

El tomb electoral més significatiu es va produir a Andalusia, tradicional feu socialista, on van perdre totes les capitals, inclosa Sevilla, que en canvi va ser l'única província andalusa que va mantenir el color vermell. El PSOE perdre més de 14 punts a Granada, 16 a Jaén i Cadis i 17 a Huelva. I va retrocedir encara més a Almeria i Còrdova, on el PP ja havia guanyat les generals del 2008.

Zapatero va tenir el seu vot de càstig particular a la seva ciutat natal, Lleó, on el PSOE va passar de tenir la confiança del 46% d'electors a les últimes eleccions a un 31%, davant d'un avenç imparable del PP i UPyD, que va obtenir el 6% de vots.

Les capitals de província aragoneses també van canviar de mans: a Saragossa el PSOE es va deixar un 16% de vots, mentre que la Chunta passava del 6% al 12%. Un resultat molt semblant es va produir a Osca, mentre que a Terol el PP consolidava el seu avantatge amb un 7% més de vots que els que va obtenir a les anteriors eleccions.

A Galícia el miratge socialista ha durat poc. El PSdeG va perdre la Corunya, Lugo i Orense i va caure 14 punts a Pontevedra, l'única capital que havia votat majoritàriament els populars a les últimes generals. El BNG va pagar el seu pas pel govern amb un desgast a totes les capitals gallegues.

La mateixa tendència van reproduir les capitals canàries, on el PP es va imposar amb claredat sobre un PSOE que perdia vots a dreta i esquerra. Els socialistes també van perdre la majoria a Palència i Sòria, on els grans beneficiats van ser IU i UPyD.

Al País Basc, el PSE va cedir Vitòria i Bilbao, que van passar a mans del PP i el PNB respectivament, i Sant Sebastià a Amaiur, on els socialistes van deixar-se la meitat dels vots que tenien el 2008.

stats