MOVIMENT CIUTADÀ
Crònica 16/05/2011

Les xarxes socials mobilitzen milers de persones "indignades"

El moviment Democràcia Real Ja, nascut a les xarxes socials, va omplir ahir els carrers d'una seixantena de ciutats per exigir canvis en el model social i polític. Les manifestacions tindran continuïtat.

M. Bausells / M. Ortega
2 min
Milers de persones van recórrer ahir els carrers de Barcelona convocades per la plataforma Democràcia Real Ja.

Barcelona.Una manifestació sota el lema " No som mercaderies en mans de polítics i banquers" , convocada a través de les xarxes socials, va aplegar ahir a la tarda milers de persones en una seixantena de ciutats -la majoria a l'Estat espanyol, on ha nascut la iniciativa, però també a punts com Londres, Amsterdam i París- en contra del sistema polític i econòmic. Els manifestants, que es volien desmarcar de colors polítics, demanaven "solucions reals" a la crisi econòmica i canvis que transcendissin el moment actual, com ara lluitar contra la corrupció i acabar amb el bipartidisme. Es declaraven "indignats", en la línia del llibre Indigneu-vos, de Stéphane Hessel.

A Barcelona, unes 15.000 persones segons l'organització -6.000 segons la Guàrdia Urbana- van recórrer els carrers del centre de la ciutat, des de la plaça Catalunya fins al parc de la Ciutadella, on l'economista Arcadi Oliveres va fer la lectura del manifest. Reclamaven "sous dignes i que la classe política tingui en compte els ciutadans". En aquesta línia, el manifest recollia consignes com ara que "el govern ha de ser el poble" o que "és necessària una revolució ètica". Aquesta concentració va ser anunciada ja fa dies a la pàgina web de l'entitat organitzadora (Democraciarealya.es), la plataforma ciutadana Democràcia Real Ja, i es va propagar a través de xarxes socials com Facebook i Twitter -en aquesta última xarxa era trending topic a l'Estat des de dissabte.

El 15-M s'ha volgut diferenciar de la manifestació de dissabte en contra de les retallades del govern de CiU, organitzada pels sindicats majoritaris i agrupacions i entitats socials. Molts manifestants, de fet, van cridar en contra dels sindicalistes amb retrets com "traïdors" i "venuts" en passar per davant de la seu de Comissions Obreres.

Els organitzadors exigien tornar a una "democràcia real" i reivindicaven que no estan disposats a pagar "una crisi que han provocat l'avarícia d'uns quants i els dèficits de l'actual sistema", tal com explicava ahir Arnau, un dels portaveus del grup de Barcelona de la plataforma organitzadora.

Un primer pas

Aquesta manifestació és, segons els seus impulsors, només "el primer pas" d'un moviment que asseguren que "es farà més fort". De fet, ja han anunciat futures mobilitzacions fins que s'obtinguin "resultats tangibles". De moment, es formarà una comissió internacional "post 15-M" per recollir propostes a través de les xarxes socials que, com ahir, es puguin materialitzar després al carrer.

Les entitats adherides representaven grups tan variats com autònoms, professionals liberals, homosexuals, jubilats, veïns i immigrants. Les revoltes socials al món àrab van ser un dels elements d'inspiració per al moviment, segons expliquen els seus impulsors, que demanen des de l'abolició dels "privilegis" de les classes altes fins a la retirada de la llei Sinde. Les pancartes que es van veure durant tot el recorregut també reflectien aquesta varietat de consignes amb lemes com "Polítics, no us donem més crèdit", "De grans volem ser islandesos" i "Em falta pa per a tant xoriço".

La plataforma, que es presenta com a apolítica i desmarcada dels grans sindicats, s'autodefineix com la unió d'aturats, desnonats, autònoms, treballadors, professionals, estudiants i jubilats. En definitiva, de persones indignades amb el model actual.

Les mobilitzacions van reunir milers de persones a ciutats del conjunt de l'Estat. A Madrid, l'organització xifrava la participació en més de 25.000 persones. La marxa va acabar amb petites destrosses al mobiliari urbà i amb pintades a bancs i caixes.

stats