NOU CICLE A CATALUNYA
Crònica 25/12/2010

Xavier Trias: "La sociovergència no és necessària però puc oferir-la a Hereu"

Els resultats del 22-M "Ara les enquestes ja ens diuen que guanyarem d'una manera massiva" Els 100 primers dies "Donarem més diners a fundacions socials, reforçarem la seguretat, desencallarem el finançament de la ciutat i ens estrenyerem el cinturó"

Albert Balanzà
5 min
PSC, BarcelonaSempre

Fa sis mesos, en l'última entrevista que li vaig fer, deia que si CiU no guanyava les eleccions municipals, només seria per culpa de vostès. Ara ho veu tot encara més de cara?

Crec que em pot anar molt bé. No és xuleria. Les enquestes ens ho diuen i les últimes han canviat en una cosa: abans la gent pensava que qui acabaria guanyant seria Hereu, ara ja diuen Trias d'una manera massiva. Ho haurem de fer bé.

Aquestes últimes enquestes són posteriors a les eleccions del 28-N?

No, són d'abans. Les de després són les de l'ARA.

És definitiva, aquesta enquesta?

Sí, i me la crec, i tant que me la crec.

Què el fa ser tan optimista? Aquesta no és la tàctica de prudència que l'havia caracteritzat fins ara.

La gent ja ha perdut la il·lusió i la confiança per l'actual govern de la ciutat. Ara el govern es dirigeix des de la seu del PSC de Barcelona.

Sense donar pistes al rival, però... què podria fer Hereu que a vostè li compliqués el resultat?

Ell farà moltes coses. Gastar diners, sobretot en benefici propi. Hereu està gastant diners de l'Ajuntament per fer campanya.

L'Ajuntament de Barcelona té els comptes sanejats.

Sí, sí, no hi té res a veure. Tenim una situació econòmica sense gaire deute perquè estem sota la tutela de la Generalitat, que ens obliga a fer un pla econòmico-financer per no gastar el que gastem... No tenim un gran endeutament però sí que fem dèficit. I no és seriós que es facin servir fons públics per estar tot el dia fent propaganda: xocolatades, primeres pedres, inauguracions...

M'està dient que vostè no farà primeres pedres ni xocolatades?

S'han de posar últimes pedres. I no tantes primeres ni tant de xou. Sí que pots fer propaganda de coses però depèn de què: del Banc dels Aliments, de demanar ajuts de Càritas, de la Fundació Arrels...

Veig que té claríssim que Hereu serà el candidat del PSC a Barcelona.

I tant. No tenen cap altra opció.

El veig guerrer contra Hereu. No fa servir la mateixa tàctica que atribueixen a Mariano Rajoy respecte a José Luis Rodríguez Zapatero: no moure's perquè ja està fet.

No té sentit atacar perquè, però sí que cal demanar responsabilitats polítiques. La crítica no ha de ser maleducada. Perquè després t'has d'asseure amb els adversaris. Nosaltres als districtes governarem d'acord amb les majories que es produeixin i amb els altres partits.

Que PSC i CiU s'entenguin en els grans consensos a la Generalitat pot tenir un efecte a Barcelona?

Sempre hem buscat el consens. Vaig perdre les eleccions i vaig oferir a Hereu si volia governar amb mi. Si m'hagués dit que sí, quin problema... Ara: és necessaria la sociovergència? No. Vull un govern fort però no té per què ser una gran majoria.

Governaria ara amb Hereu?

Depèn del resultat. Li vaig oferir amb 14-12. Si traiem 17-18, l'hi puc oferir. Depèn de com s'hi posi ell.

El PSC va treure un 17,81% contra un 36,30% de CiU a Barcelona ciutat. Fins a quin punt creu que aquesta distància s'escurçarà?

Normalment traiem pitjors resultats a Barcelona que a Catalunya. Però des de fa dos anys això ha canviat. La gran evolució de CiU és que abans les cares conegudes eren consellers i ara són alcaldes. I això està creant una onada extraordinària.

Hi havia ganes que es produís aquesta onada? Ho dic perquè el PSC feia broma de vostès dient que eren aquell partit que només governava a Sant Cugat i Martorell.

Deien moltes altres coses, com que hi posaven una cadira i guanyaven.

Vist en perspectiva, com es paeixen aquests comentaris?

Bé, a vegades responien a situacions reals. A Barcelona només ho hem aconseguit aguantant.

El 1999 CiU guanyava en un districte de 10 i ara això li passa al PSC.

Jo aspiro a guanyar als 10 districtes.

És realista que el PSC tregui un 6% a Sarrià, un 13% a l'Eixample o un 14% a Gràcia?

Sí que és realista. Han de pensar per què els ha passat, en lloc de buscar fantasmes. Hi havia gent que deia que a Nou Barris no hi teníem res a fer, i la gent de Nou Barris es quedarà parada del que hi farem. Tindrem una actitud social de primera.

A l'àrea metropolitana es veuen donant sorpreses, encara que sigui sumant amb altres forces?

Rull traurà un resultat espectacular a Terrassa, a Mataró igual... Pot passar de tot. Ficar-te com a partit en enteses locals és complicat.

¿Com explica la frase: "Mas ja és el meu president, no hem de repetir els vells esquemes dels anys 80 amb Pujol i Maragall", dita per Jordi Hereu en una entrevista a l'ARA?

Hi estic d'acord. Hem de ser lleials i exigents a Barcelona amb l'Àrea Metropolitana i amb la Generalitat.

Vostè no vol cedir l'Àrea Metropolitana a un altre alcalde...

No. Però la manera com s'ha redactat la llei és una fórmula educada que fa gairebé impossible que el president de l'Àrea Metropolitana no sigui l'alcalde de Barcelona.

Si governa, digui'm coses concretes que farà els primers 100 dies.

Primer: donar més diners a fundacions com Arrels: no es pot ser la capital de nosequantes coses i tenir els indigents en una situació límit. Segon: reforçar la seguretat, l'alcalde s'ha d'asseure amb Mossos, Guàrdia Urbana, jutges i fiscals per marcar una política clara. Tres: anar a veure el president de la Generalitat per desencallar el finançament local. I quatre: estrenye'ns el cinturó.

No m'ha dit res dels Jocs d'Hivern.

No, no és una prioritat dels primers 100 dies. És una feina d'anys i sobretot d'ambaixada. I de poc soroll.

Hi haurà grans esdeveniments en el govern Trias?

Per què no? No podem fer la World Race i no tenir acabat el Centre d'Alt Rendiment de Vela, no podem portar una etapa del Tour i no tenir diners per cobrir el Velòdrom, no podem fer un zoo marí i tenir l'actual en les condicions que està. Vivim més de l'espectacle que de la solidesa de les propostes.

L'exfiscal en cap de Catalunya, José Maria Mena, diu que el nou Codi Penal no aturarà la reincidència.

Hi ha coses que no estan bé: l'ocupació d'un pis, el petit robatori, el top manta , l'explotació de la prostitució. Puc ser il·lús però no pararem fins acabar amb això.

Tot el que proposa demana diners. Suposo que la Sagrera ja li va bé, però el pla Barça està aturat...

No hi posaré diners públics al Barça, però si es fan pisos, els traurem a concessió. No podem malgastar. Amb la Casa Burés, per exemple, l'Ajuntament ha evitat un hotel pagant 27 milions d'euros per donar-la a la Generalitat. I el Govern ara no té diners. Què fem, ara?

Reformarà la Guàrdia Urbana?

I tant, sobretot per anar d'acord amb els Mossos.

Li tornaria les competències a Garcia-Bragado ara que Itziar González l'ha exculpat?

No. Estaré encantat que el jutge l'exoneri de culpabilitat, però a nosaltres ens va enganyar. No ha tingut cap voluntat de lucre però té una responsabilitat política important.

Hereu s'ha començat a envoltar d'equip i famosos per reforçar la candidatura. Qui té vostè?

Jo, que fa quatre anys que ni dino ni sopo a casa, em reuneixo amb tothom, però sense fer propaganda. El gran problema d'un polític és reunir-se només amb uns i acabar vivint en una bombolla.

Hi haurà cara a cara?

Sí. Però em fa gràcia que Hereu parli ara de cara a cara quan fa quatre anys només en vam fer un en premsa i en una televisió local. Que no es preocupi que no el defugiré.

stats