LA CONSULTA SOBIRANISTA
Crònica 11/04/2011

Una sola consulta en 554 municipis

Roger Tugas
2 min

Va obrir la veda un sol municipi, però darrere seu l'han seguit 553 municipis més en cinc onades i algunes votacions aïllades. Els percentatges de participació han variat -els resultats obtinguts, no tant-, però la sensació general és que s'han desbordat totes les expectatives generades, especialment per l'escassetat de recursos i el voluntarisme de les plataformes organitzadores.

En la majoria de les comarques han votat entre un 15% i un 30% dels empadronats majors de 16 anys, malgrat que Osona (amb un 41,31%) i el Priorat (40,80%) han liderat aquestes xifres. Altres han punxat com per exemple el Tarragonès (que es va quedar amb un 7,76% dels vots), el Baix Llobregat (11,18%) i el Segrià (11,38%).

De fet, onada rere onada es veia clar com la mida del municipi normalment era inversament proporcional al percentatge de participació que s'hi obtenia. Els precedents de Terrassa (11,4%), Lleida (10,04%) i sobretot Tarragona (6,71%) feien témer uns resultats modestos a Barcelona que finalment no s'han esdevingut. De fet, la sorprenent xifra d'ahir de la capital catalana fa pujar la mitjana, que es queda en un 18,04%. La importància d'incentivar el vot anticipat també ha pres més força en cada onada.

Igual d'inesperada, però pel motiu contrari, és la falta d'iniciativa de comarques com la Vall d'Aran o la Terra Alta, on cap municipi ha realitzat consultes. Així mateix, més enllà del nombre de vots, algunes consultes han restat nonades, com va ser el cas de Castelldefels, on la plataforma impulsora va cessar les activitats per manca de suports socials i econòmics.

Un altre element que s'ha posat de manifest durant aquests mesos ha estat que -com era previsible- els partidaris de la independència són els més actius a l'hora de participar a les consultes. Costa d'imaginar que un 93,6% dels catalans siguin partidaris d'un estat propi, però sí que ho són d'entre el total que ha votat. En cap comarca el no ha superat el 10% i només al Baix Llobregat (amb un 9,4%) i al Tarragonès (8,35%) s'ha quedat a les portes.

No es descarten més consultes

La Coordinadora de les consultes va anunciar que la d'ahir seria l'última onada. Això no significa, però, que no se'n facin més, tot i que seria de manera aïllada. Ja n'hi ha de programades, per exemple, a l'Argentina (el 23 d'abril) i a l'Equador (el 30 d'abril) -ja s'han fet consultes per als catalans a l'estranger a cinc països més-. Fins i tot hi ha gent que a municipis que encara no han votat, com Badalona o Súria, s'han interessat per organitzar l'acte. L'èxit de Barcelona potser els esperona, però ja serà anecdòtic.

stats