S'AMPLIA LA CAMPANYA A L'AFGANISTAN
Crònica 22/12/2010

Els soldats dels EUA lluitaran també al Pakistan

M. Mazzetti / D. Filkins
2 min
Un sergent nord-americà davant d'uns veïns d'un poble de Kandahar, al sud afganès.

The New York Times / WashingtonAlts comandaments de l'exèrcit dels Estats Units destinats a l'Afganistan pressionen perquè s'ampliï la campanya d'operacions especials amb incursions terrestres a les zones frontereres tribals del Pakistan. Es tracta d'una estratègia arriscada que reflecteix la frustració creixent pels esforços d'Islamabad per fer fora activistes de la insurgència talibana. Segons funcionaris nord-americans a Washington i l'Afganistan, la proposta suposaria un augment de les activitats militars al Pakistan, on la presència de soldats dels EUA no està permesa perquè es tem que provocaria una resposta militar.

L'estratègia encara no està aprovada, però dirigents militars i polítics asseguren que hi ha una urgència nova, ja que s'acosta el termini perquè l'administració Obama comenci a retirar les tropes de l'Afganistan. Fins i tot amb els riscos que això comporta, comandaments de l'exèrcit afirmen que posar en marxa aquestes operacions especials amb soldats permetria aconseguir informació valuosa mitjançant l'interrogatori dels membres insurgents que fossin capturats i enviats a la frontera a dins de l'Afganistan.

L'experiència de les milícies

L'exèrcit nord-americà ha fet molt poques incursions a l'altre costat de la frontera al Pakistan, unes maniobres que han irritat les autoritats pakistaneses. Oficials de les forces dels EUA confien que un canvi de política permetria fer més accions d'aquest tipus. La guerra no oficial dels EUA al Pakistan s'ha dut a terme majoritàriament amb avions no tripulats, anomenats drones , conduïts per la CIA.

A més, les milícies afganeses que tenen el suport d'aquesta agència han dut a terme els últims anys missions secretes a les zones tribals del Pakistan. Aquests grups paramilitars, coneguts com a Equips de Persecució Antiterrorista, només s'han dedicat a tasques de recopilació d'informació. Però entrevistes recents revelen que almenys una vegada aquests grups van aconseguir tirar endavant aquesta ofensiva i van destruir amagatalls d'armes de la insurgència.

Aquesta decisió d'augmentar l'activitat militar dels EUA al Pakistan, que hauria de rebre el vistiplau del president Barack Obama, obriria un front nou a la guerra, que ja fa nou anys que dura i que és cada cop més impopular entre els nord-americans. I provocaria el malestar del govern pakistanès, que ha estat un aliat complicat a la guerra de l'Afganistan, sobretot si provoca morts civils o genera enfrontaments socials. Tot i això, un alt càrrec del govern assegura: "No hem estat mai tan a prop com fins ara del permís per travessar la frontera". Els funcionaris que han parlat d'aquesta proposta i de les operacions dels serveis secrets no han volgut ser identificats.

Les operacions terrestres al Pakistan encara són objecte de controvèrsia a Washington, i d'aquesta nova proposta de ben segur que se'n parlarà. Un alt càrrec de l'administració nord-americana assegura que està en contra d'aquestes operacions a la frontera al Pakistan (argumenta que normalment han estat contraproduents), si no és que es dirigeixin als líders principals d'Al-Qaida. I tem que un canvi polític al Pakistan advers per als EUA podria anul·lar qualsevol avenç militar.

[Alts comandaments de les forces de l'OTAN a l'Afganistan van negar ahir rotundament que els EUA pensin augmentar les operacions militars terrestres al Pakistan.]

stats