ENQUESTA A LES PORTES DEL 20-N
Crònica 15/10/2011

Les solucions d'inspiració liberal s'obren pas per reconduir la situació econòmica

Jordi Muñoz
2 min
Opció 1: reduir el nombre de funcionaris

BarcelonaSí a reduir la funció pública

Entre les mesures n'hi ha una que suscita un consens ampli: reduir els funcionaris. Així, fins a un 70% dels enquestats -una xifra semblant a la registrada al novembre- és partidari de retallar la funció pública. És destacable sobretot perquè és transversal i perquè es dóna malgrat que Catalunya sigui el territori de l'Estat amb menys percentatge de funcionaris sobre els ocupats: 8,3% enfront del 23% d'Extremadura. El consens és previsible quan es pregunta pel conjunt del funcionariat, però altres enquestes mostren opinions oscil·lants en referència a col·lectius com la policia i els mestres.

El copagament de la discòrdia

El copagament sanitari, a diferència de les altres mesures, divideix. Ara té més suport però el rebuig encara és majoritari. Si es miren les dades amb detall, es veu que curiosament els joves són els que hi estan més en contra, tot i que utilitzen menys la sanitat pública. Entre empresaris i autònoms el suport puja al 70%, mentre que entre assalariats i pensionistes baixa al 40%, i entre els aturats arriba al 29%. Els electorats divergeixen: els de CiU hi donen suport en un 56%, seguits pels d'ERC (52%). Entre els socialistes un 33% l'avala i entre els d'ICV un 13%.

Apujar els impostos no convenç

L'alternativa a la retallada passa per incrementar la recaptació amb més impostos. És, però, una política impopular i per això els governs l'eviten. Catalunya en aquest sentit no és una excepció i la possibilitat suscita el rebuig del 63%. Aquesta possibilitat havia quedat fora del debat polític durant molt de temps, però en els últims mesos s'han començat a sentir algunes veus que la plantejaven. Des del novembre, el rebuig a la mesura ha baixat 9 punts, del 72% al 63%. Tot i el descens, el rebuig a apujar la pressió fiscal és majoritari entre tots els col·lectius tret dels votants d'ICV i, en menor grau, del PSC.

Abaixar impostos perd suport

De manera simètrica al rebuig a apujar impostos, l'enquesta detecta un suport majoritari (del 59%) a la possibilitat d'abaixar la pressió fiscal per afavorir l'economia. Aquest consens s'ha erosionat, ja que al novembre arribava al 67%. La mesura encara té un suport majoritari entre tots els col·lectius. Només hi ha dues excepcions: els votants del PSC i d'ICV, entre els quals només d'un 30% a un 40% hi dóna suport. El debat sembla establert en uns paràmetres ideològics sense més concreció sobre quins tipus o trams caldria modificar.

stats