AFGANISTAN
Crònica 01/05/2011

Els talibans anuncien una nova ofensiva arreu del país

Redacció
2 min
Un camió que transportava combustible per a les tropes de l'OTAN va ser atacat ahir.

Els talibans van declarar ahir l'inici d'una nova ofensiva contra les tropes estrangeres, les forces de seguretat afganeses i alts oficials del govern afganès de Hamid Karzai.

L'anunci va arribar només unes hores després que el Pentàgon hagués assegurat des de Washington que s'han registrat "avenços tangibles" els últims sis mesos en la lluita que mantenen les forces internacionals contra la insurgència talibana. L'informe semestral que el departament de Defensa dels Estats Units va presentar divendres a la nit al Congrés nord-americà dibuixava un panorama optimista sobre la guerra i la fase de transició, tot i que reconeixia que "els progressos arreu del país són encara fràgils i reversibles".

Fonts militars van advertir, en canvi, que informes recents dels seus serveis d'intel·ligència avisaven d'una campanya de represa de la violència. Les últimes setmanes els talibans havien reivindicat diversos atacs, entre els quals l'assassinat del cap de la policia de Kandahar.

Advertències als civils

L'anunci enviat ahir per correu electrònic deia que "el Consell Suprem de l'Emirat Islàmic de l'Afganistan declara l'obertura d'una campanya militar" contra centres militars, bases aèries, arsenals i combois militars, i no descarten els atacs suïcides. Els talibans recomanen a la població civil que eviti les zones declarades objectiu militar o polític d'aquesta nova campanya d'atacs.

Retirada

Tot i que la violència arreu de l'Afganistan va arribar a màxims històrics l'any 2010 en nombre de víctimes civils i militars, els Estats Units ja es preparen per començar la retirada de les seves tropes a partir del mes de juliol. L'objectiu és acabar el traspàs del control del país a les forces de seguretat afganeses a finals del 2014. Les forces aliades, ISAF, tenen en aquests moments 150.000 soldats desplegats arreu de l'Afganistan.

stats