DESPRÉS DE BIN LADEN
Crònica 14/05/2011

Els talibans pakistanesos vengen el líder d'Al-Qaida

Un atac suïcida a les zones tribals del nord-oest del país va tornar a sacsejar ahir la societat pakistanesa, majoritàriament contrària al terrorisme islàmic, que ha causat milers de morts al país.

Ethel Bonet
2 min
Els talibans pakistanesos vengen el líder d'Al-Qaida

Islamabad.Des d'un primer moment, els talibans pakistanesos van advertir que la mort d'Ossama bin Laden portaria conseqüències. Ahir les seves amenaces es van fer realitat amb un doble atac amb cotxe bomba contra una acadèmia militar a Charsadda, al nord-oest del país, que va causar la mort de 90 persones i un centenar de ferits. L'atac va ser reivindicat hores més tard pel moviment taliban pakistanès (TTP), que va assegurar que s'havia perpetrat com una venjança per l'assassinat del líder d'Al-Qaida.

Després de l'eliminació de Bin Laden molts van augurar una onada de protestes al Pakistan per condemnar la seva mort. No obstant això, tot i l'atemptat d'ahir en una de les zones tribals, la reacció de la població pakistanesa no ha reivindicat l'atac. A penes hi ha hagut manifestacions de suport al terrorista saudita als carrers del país, més enllà de petits grups que s'han projectat a través dels mitjans.

En general, la societat pakistanesa és molt conservadora i abraça els moviments islamistes, però no el terrorisme islàmic que ha causat tantes morts innocents al país. Tot i que el sentiment antiamericà és elevat, les activitats terroristes d'Al-Qaida i els seus col·laboradors contra civils també han generat ressentiment cap al terrorista saudita al llarg dels anys. La població pakistanesa ha estat objecte de molts atacs suïcides perpetrats pel TTP, principal aliat de la xarxa terrorista des del 2007. L'assassinat de Bin Laden ha tibat la corda en la relació de Washington amb Islamabad i ha degenerat fins a una guerra d'acusacions mútues. Al contrari del que pugui semblar, la figura de l'impopular govern d'Asif Ali Zardari n'ha sortit reforçada al Pakistan.

Si bé el discurs populista i nacionalista de l'executiu pakistanès ha estat capaç de tocar la fibra sensible dels pakistanesos, no ha evitat que l'oposició parlamentària i els moviments islamistes aprofitin l'ocasió per tirar més llenya al foc. Els detractors de Zardari exigeixen responsabilitats al govern civil per haver humiliat el país.

Una de les veus més crítiques contra el govern ha estat la de Fared Paracha, número dos de Jamaat-i-Islami (JI), el partit islamista més influent del Pakistan. Crida l'atenció que aquesta força política, que ha mobilitzat les masses per protestar per l'abolició de la llei de la blasfèmia i contra els atacs amb drones a les zones tribals del país, no hagi aplegat centenars de milers de persones en la seva campanya per exigir a l'Islamabad que retiri el seu suport a la guerra contra el terrorisme. Sobre això, Paracha explica que "la nostra crida a una protesta nacional contra els EUA va ser un èxit si es comptabilitzen totes les persones que hi van participar en diferents ciutats de tot el país". Segons el líder de JI, prop de "mig milió" de pakistanesos van participar en les manifestacions després de les pregàries del divendres 6 de maig.

A favor de la Jihad

"La comunitat musulmana del Pakistan rebutja l'acció militar dels Estats Units i condemna l'assassinat de Bin Laden. Fins avui no hi ha hagut proves legals que l'acusin de terrorista. No ha tingut l'oportunitat de defensar-se davant d'un tribunal internacional. Els Estats Units el va convertir en un heroi, en un alliberador en la guerra de l'Afganistan contra els soviètics i després el van tractar de criminal", puntualitza Paracha. I aclareix: "Donem suport a la ideologia jihadista de Bin Laden però condemnem els actes terroristes contra civils".

stats