TERRORISME ISLÀMIC
Crònica 22/06/2011

Els talibans preparen menors per a la jihad

Ethel Bonet
3 min
Jawed va ser suposadament segrestada per radicals que volien que atemptés contra la policia.

IslamabadSohana Jawed té 8 anys i ara, una nova vida. La nena, raptada per dues dones i un home a la ciutat de Peshawar, va ser triada per cometre un atemptat suïcida contra un control policial a la localitat de Balambat, al nord-oest de Pakistan. Els seus posats nerviosos la van delatar quan es va apropar al lloc de la policia i, immediatament, va ser detinguda per uns agents. Jawed portava sota la roba una armilla d'explosius adossada al cos. Custodiada per uns agents, Jawed va entrar a la comissaria de Baix Dir, a la zona tribal nord-occidental, per prestar declaració dilluns.

La història, però, té algunes inconsistències, com el fet que ningú havia denunciat la desaparició de la nena a la seva ciutat natal, Peshawar, dos dies abans , i que les autoritats no tenien constància que hi visqués ningú amb aquest cognom. A més, suposadament la nena portava uniforme escolar quan la van segrestar però les escoles al Pakistan ja estan tancades per les vacances d'estiu. Després de la roda de premsa tant la nena com la seva família van desaparèixer.

Aquest cas ha tornat a posar sobre la taula l'ús de menors per perpetrar accions suïcides al Pakistan. El cas més recent va ser el d'un nen de 13 anys que, vestit amb uniforme escolar, va aconseguir passar els controls de seguretat i va fer esclatar la càrrega explosiva que portava en una instal·lació militar a la ciutat de Mardan, on van morir 31 cadets.

Segons una font del servei d'intel·ligència pakistanès (l'ISI), més de 5.000 alumnes d'entre 10 i 17 anys que estudien en escoles alcoràniques han rebut entrenament per convertir-se en kamikazes. Al districte de Malakand, l'exèrcit gestiona el centre Sabaoon per a la rehabilitació i reintegració de 150 nens que van ser reclutats a la vall de Swat durant el domini talibà, entre el 2008 i el juliol del 2010.

Caldo de cultiu de kamikazes

La falta de recursos dels pares sumada a la influència dels talibans ha obligat molts nens a estudiar en seminaris islàmics on els converteixen en extremistes radicals. Alguns han estat segrestats a punta de pistola en col·legis o separats dels seus pares a canvi de diners. La talibanització és un fenomen que s'estén com un càncer en el conflictiu cinturó tribal pakistanès.

Els menors, educats en la disciplina talibana, són enviats als centres de reclutament de les zones tribals frontereres amb l'Afganistan i sotmesos a un entrenament intensiu. Aquests centres estan supervisats per Qari Hussain, número dos de l'organització terrorista Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) i considerat el mentor dels suïcides.

Formació militar i ideològica

Els instructors formen els nens amb mètodes de guerra convencional per lluitar contra les tropes estrangeres a l'Afganistan o contra objectius militars al Pakistan. "Els ensenyen a utilitzar llançamíssils i rifles Kalàixnikov, i també a col·locar mines", afirma la font de l'ISI. Es projecten vídeos sobre els milicians palestins, la guerrilla libanesa Hezbol·lah o la insurrecció al Caixmir ocupat. "Els convencen que han de fer atacs suïcides pel bé de l'islam", lamenta l'agent secret.

En un enregistrament telefònic a què va tenir accés l'ARA, Qari Hussain defensava els atemptats suïcides. Per Hussain, "Al·là s'enorgulleix dels que lluiten a la jihad". Assegura que els EUA i els seus aliats "participen en el genocidi dels musulmans al Pakistan i altres llocs". "Per això -continua- creiem que la millor resposta són els atemptats suïcides, la nostra arma més letal contra els enemics de l'islam".

stats