L'EUROPA FORTALESA
Crònica 06/01/2011

Grècia aixeca una tanca A la frontera amb Turquia

El govern grec construirà una tanca de 12 quilòmetres a la frontera turca. La mesura no agrada ni a les ONG ni a la Comissió Europea, que són contràries a les barreres per acabar amb la immigració irregular.

Marc Vidal
2 min

BarcelonaEn plena crisi i amb una economia tutelada per la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, el govern grec encara té diners per aixecar una tanca de cinc metres d'altura a la frontera amb Turquia. Seran 12 quilòmetres de reixat a l'únic lloc en què la frontera entre els dos països es pot creuar a peu, ja que la resta del límit -uns 200 quilòmetres més- és la llera del riu Evros, que separa els dos països. Atenes diu que s'inspira en el model espanyol de tanca que envolta els enclavaments de Ceuta i Melilla al nord de l'Àfrica per evitar el pas de sensepapers. La tanca de l'Europa fortalesa s'estén del continent africà al sòl europeu. Per aquests 12 de quilòmetres de terra grega que ara quedaran barrats hi entren cada dia, segons Atenes, fins a 250 immigrants sense papers amb destinació al territori de la UE. Només entre gener i octubre del 2010 s'hi han interceptat fins a 32.500 persones que passaven la frontera irregularment.

Veus crítiques

El projecte el rebutgen diverses ONG gregues que creuen que la tanca farà augmentar el negoci de les màfies que faciliten l'entrada a la UE als immigrants que no tenen papers. Com més difícil sigui entrar-hi, més diners els demanaran. La mesura tampoc no convenç la Comissió Europea, que considera que aixecar murs no és la solució per acabar amb la immigració irregular i treballa en un acord de repatriació dels sensepapers amb Turquia.

Des del mes de novembre de l'any passat patrulla el riu Evros un contingent europeu de 200 guardes de frontera que reforcen la seguretat desplegada a la zona per les forces gregues. I els números diuen que des que està en marxa aquesta operació de suport, s'ha reduït un 42 per cent l'entrada d'immigrants irregulars a través del riu i la petita llengua de terra turca que s'endinsa a Grècia. Aquesta missió especial europea acaba la seva vigència el mes de febrer i l'anunci del govern grec vol forçar, tot i les crítiques pel seu alt cost, l'extensió de l'operació com a mínim fins que estigui operativa la nova tanca. El projecte d'aixecar la barrera, per cert, costarà 5 milions d'euros, i la instal·lació de càmeres i sensors, 2 milions més. Però els números no semblen espantar ningú, ni en un context de retallada pressupostària.

De moment no hi ha hagut cap comentari oficial a Turquia del pla grec. Els dos països estan condemnats a conviure tot i els importants desacords que arrosseguen amb Xipre com el gran exponent d'unes relacions difícils. Ni la perspectiva que Turquia serà un dia part de la UE suavitza l'entesa. I amb cinc metres de tanca pel mig, el diàleg podria esdevenir gairebé impossible.

stats